Заместник-председателят на 44-то Народно събрание и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване на бизнесмен. Това стана ясно от решение на Апелативния съд във Варна.

Съдът изготви и депозира в законоустановения срок мотивите към присъдата по дело за изнудване с подсъдими Веселин Марешки и Красимира Колева. Заради обществената значимост на казуса и гарантирането на прозрачност от съда резюмираха част от аргументите си.

Осъдиха Марешки на 4 години затвор
Обновена

Осъдиха Марешки на 4 години затвор

Заради рекет и изнудване

Осъдителната присъда бе произнесена в открито съдебно заседание на 14 септември, когато съдът постанови за Марешки затвор за 4 години и глоба в размер на 8 хиляди лв.

Красимира Колева бе осъдена на затвор за 3 години и 6 месеца и глоба от 6 хиляди лева. Двамата бяха признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., за да принудят Асен М. да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Заплахите били придружени с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира Колева е оправдана за това, че е повредила имущество, защото пострадалият имал имуществено задължение към нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжен съд - Варна в останалата й част - без уважение остави гражданските искове за претърпени имуществени и неимуществени вреди.

В мотивите на Апелативния съд са отразени фактите, установени с доказателства: обясненията на подсъдимите, показанията на свидетели и писмени документи.

Съдът приема обясненията на подсъдимия Веселин Марешки като негова защитна позиция. Марешки твърди, че участието му в изнудването било бизнес предложение към Асен М. за заплащане на наем за ползване на собствената му тераса. Според съда тази версия е опровергана от останалия доказателствен материал.

От приложените СРС-та се установява водещата роля на подсъдимия Веселин Марешки в престъпната дейност. Той не само поискал от свидетеля да му заплаща ежемесечни наеми, но при получения отказ го е заплашил със спиране работата на заведението и разрушаването му.

Зам.-председателят на парламента Веселин Марешки не просто е присъствал на място при демонтажа на тентата, при спиране на тока и при осуетяване опитите да бъде възстановено, а е играел основна движеща роля при тези действия. Марешки е осигурил техника и работници за разрушаването, охранителна фирма, която да обезпечи необезпокояваното изпълнение, бил е постоянно информиран за действията и е заплатил на двете дружества извършената работа.

Марешки за присъдата: Не съм виновен, използват ме
Обновена

Марешки за присъдата: Не съм виновен, използват ме

Лидерът на "Воля" получи 4-годишна присъда

Подсъдимият Марешки е имал водеща роля, а Колева е подписвала нужните договори.

Съдебният състав се спира на повдигнатото обвинение - изнудване. То засяга "отношения, които осигуряват нормалното и свободно формиране на воля у личността, както и отношенията, гарантиращи нормалното упражняване на правото на собственост".

При това изнудване първо посегнали на човека с упражняване на сила или заплашване, а вторият предмет е имущество, с което физическото лице се мотивира да се разпореди под въздействие на принудата, е обяснено в мотивите по делото. Събраните доказателства обосновават категоричен и еднозначен извод за това, че двамата са изнудвали управителя на дружеството-наемател на заведението.

Принудата не е приключила само с отправянето на заплахата, а подсъдимите са пристъпили към реализирането й, деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, собственост на дружеството, представлявано от Асен М.

След като вербалната заплаха не постигнала желания ефект, двамата са посегнали на имуществото - демонтиране на тентата, спиране на тока, събаряне на тентата и остъкленията, и разрушаване на подовите плочки. Спирането на електрозахранването на заведението може да се характеризира като създаване на пречки за функционирането му, което е изпълнение на заканата, че ако наемите не бъдат плащани, подсъдимият ще направи всичко възможно пицарията да не работи.

По време на събарянето и подсъдимата Колева е била на място и е давала напътствия, информирала подсъдимия Марешки и предавала на работниците неговите нареждания. При разрушаването на зимната градина, Веселин М. бил постоянно държан в течение, а в рамките на около час провел 15 телефонни разговора, свързани със събарянето, сочат данните от СРС.

Марешки твърди, че се събаряла незаконна постройка, но съдът не приема тази теза. Първо, не е имало влязъл в сила административен акт, подлежащ на изпълнение; второ - няма законосъобразно издадена заповед за премахване/събаряне на незаконен строеж; трето - никой от подсъдимите не е бил упълномощен от собственика, нито е получавал правомощия от компетентни органи да извършва принудителното събаряне, мотивира се съдът.

Липсват доказателства на твърдението на Марешки, че е собственик на земята, върху която е изградена зимната градина. Терасата се е намирала върху общинска земя в имот, съседен на притежавания от дружество, в което подсъдимият е имал дялово участие.

Асен М. е бил мотивиран да поеме против волята си имуществено задължение, но само спрямо Веселин Марешки. Затова съдът оправдава Красимира по обвинението за поемане спрямо нея на задължението.

Апелативният съд аргументира и размера на присъдените наказания. Марешки и Колева имат чисто съдебно минало, но действията им са с високата степен на обществена опасност.

Мотивите по въззивно дело №74 по описа на Апелативен съд - Варна са публични.

От ПП АБВ обявиха, че смятат за редно Марешки да хвърли оставка преди решението на Върховния съд.

Депутатският имунитет на Веселин Марешки беше искан неколкократно през годините. През юни 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Марешки и двама депутати от "Воля". Няколко дни по-късно лидерът на "Воля" и Кръстина Таскова депозираха писмено отказите си от имунитет. Дни след това самият Марешки чрез декларация от името на групата предложи депутатите изобщо да нямат имунитет. С обвинение се сдоби по-малко от месец след това.

През ноември 2018 г. главният прокурор отново поиска имунитета на Веселин Марешки заради още едно обвинение - сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Тогава с имунитет се разделиха Кръстина Таскова и Пламен Христов, пак от "Воля".