Софийският градски съд прекрати споразумението между прокуратурата и Кристиян Бойков за теча на данни от НАП и изобщо не е даден ход на заседанието, съобщи БТА.

Припомняме, че на 12 юни стана известно, че в съдът е внесено споразумение между прокуратурата и Кристиян Бойков, с което държавното обвинение и Бойков се съгласяват наказателното производство срещу него за извършено компютърно престъпление да бъде прекратено и да му бъде наложено административно наказание - глоба. Ден по-късно прокуратурата се отказа от споразумението. 

На днешното заседание съдът е посочил, че има процесуални пречки, заради които то не може да се случи и отбеляза, че не установява хипотезата, която прокуратурата представя за оттеглянето на споразумението, което е внесла. 

Прокуратурата се отказа от споразумението с Кристиян Бойков за падане на обвинението в тероризъм

Прокуратурата се отказа от споразумението с Кристиян Бойков за падане на обвинението в тероризъм

То трябваше да се разгледа на 14 юни в СГС

Въпросното споразумение е инициирано през май от подсъдимия Бойков, а днес след заседанието Асен Асенов, адвокат на Кристиян Бойков, коментира пред медии, че прокурорът по делото изненадващо е оттеглил сключеното с клиента му споразумение. Той обясни, че неговият клиент се е съгласил на това споразумение, не защото прокуратурата има безспорни доказателства, а защото е искал този процес да приключи възможно най-скоро.

Припомняме, че през юли 2019 г. изтекоха лични данни на над 6 млн. граждани и юридически лица от НАП. Тогава медии бяха сигнализирани от името на анонимен руски хакер. Впоследствие обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група получиха Иван Тодоров, Кристиян Бойков и търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков, който беше сочен и за подбудител, заедно с Тодоров. Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши кибератаката. Те бяха обвинени в тероризъм, а целта им била да се създаде смут и страх в населението.

След като делото беше внесено в съда обаче се разбра, че сред подсъдимите не е Георги Янков. Все пак Янкова остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева. 

Делото срещу Иван Тодоров и Кристиян Бойков трябваше да започне през март тази година, но бе отложено, за да има Бойков повече време да се запознае с обвинителния си акт. През април пък то бе върнато в прокуратурата заради допуснати съществени нарушения.

Спецпрокуратурата открехна вратата по делото НАПлийкс

Спецпрокуратурата открехна вратата по делото НАПлийкс

Публикува 4 файла с доказателства срещу Иван Тодоров