Почти 5 години след големия теч на лични данни заради хакерска атака срещу НАП прокуратурата и един от обвиняемите - Кристиян Бойков, са се споразумели да падне обвинението в тероризъм.

Това съобщиха от БНР, позовавайки се на Софийския градски съд, където е внесено споразумението.

С него държавното обвинение и Бойков се съгласяват наказателното производство срещу него за извършено компютърно престъпление да бъде прекратено и да му бъде наложено административно наказание - глоба.

До тази развръзка се стигна, след като на няколко пъти - заради съществени процесуални нарушения, съдът връщаше на прокуратурата обвинителния акт по делото за хакерската атака.

Обвиняем по него е и собственикът на "ТАД ГРУП" Иван Тодоров, но от съобщението на Софийския градски съд не става ясно дали делото по отношение на него ще продължи, или ще бъде прекратено изобщо.

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Прокуратурата разпрати стоп кадри със субтитри като част от доказателствения материал

През юли 2019 г. изтекоха лични данни на над 6 млн. граждани и юридически лица от НАП. Тогава медии бяха сигнализирани от името на анонимен руски хакер. Впоследствие обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група получиха Иван Тодоров, Кристиян Бойков и търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков, който беше сочен и за подбудител, заедно с Тодоров. Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши кибератаката. Те бяха обвинени в тероризъм, а целта им била да се създаде смут и страх в населението. След като делото беше внесено в съда обаче се разбра, че сред подсъдимите не е Георги Янков.

След това от прокуратурата обясниха, че действията им били насочени срещу действащата политическа система и форма на управление. В тази връзка държавното обвинение публикува множество разговори и чатове между тримата. Аргумент на обвинението за това, че тримата са имали за цел да свалят тогавашното правителство на ГЕРБ беше, че са имали за цел да хакнат поливната система край парламента и да пръскат високопоставени лица на влизане в Народното събрание. И втори път прокуратурата реши да публикува доказателства за престъпление.

Собственикът на "ТАД Груп" остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева. След теча на данните от НАП десетки граждани заведоха дела за вреди, заради които Върховният административен съд отправи преюдициално запитване, но все още се чака произнасянето на Съда на Европейския съюз. В края на февруари пък Административният съд - София-град прие, че НАП е можела да предотврати изтичането на данните през 2019 г., но е бездействала. Съдът потвърди почти всички констатации на Комисията за защита на личните данни, въз основа на които беше наложена глоба от над 5 млн. лева на НАП. Санкцията беше оспорена от агенцията, но делото за нея още е висящо в Софийския районен съд, тъй като се чака заключение от експертиза.

Течът на данни завари тогавашния директор на НАП Галя Димитрова в отпуска, която тя обаче не прекрати, а след това заяви пред медиите, че това е било тежко, но правилно решение. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че от НАП иска решения, а не оставки и защити Галя Димитрова. Всъщност от НАП бяха санкционирани само няколко лица, които работеха в техническата поддръжка, а няколко месеца по-късно заплатата на Галя Димитрова бе дори и увеличена.

Делото срещу Иван Тодоров и Кристиян Бойков трябваше да започне през март тази година, но бе отложено, за да има Бойков повече време да се запознае с обвинителния си акт. През април пък то бе върнато в прокуратурата заради допуснати съществени нарушения.

Пак отлагат делото за теча на данни от НАП

Пак отлагат делото за теча на данни от НАП

Заради натовареността на съда и защитата