Правителството увеличи заплатата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова на 5 500 лева от 01 януари 2020 г. Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2020 г., мотивират решението си от Министерския съвет. 

"При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията", пише в съобщението до медиите.

Припомняме, при хакерска атака срещу НАП през 2019 г. изтекоха лични данни на над 5 млн. български граждани. 

Шефката на НАП взела тежко решение да не прекратява отпуска си

Шефката на НАП взела тежко решение да не прекратява отпуска си

Тя е със своя екип във всеки момент, а човек е отговорен не само в професионален, но и в личен план

На 15 юли 2019 г. в няколко редакции бе получен мейл за реализирана хакерска атака. Докато специализираните органи проверяваха дали наистина има атака, журналисти бяха открили свои данни в хакнатата база на Националната агенция по приходите (НАП).

Според финансовия министър Владислав Горанов изтеклата информация не представлявала класифицирани данни. Това мнение той изрази на следващата сутрин по време на спешна среща при премиера Бойко Борисов. Малко по-късно вътрешният министър Младен Маринов призна, че при хакерската атака е засегната националната сигурност на страната.

Според едно от писмата на представил се за руски хакер, в страната ни от 11 г. изтичат данни.

Докато хиляди българи се притесняваха дали да сменят личните си документи и как тази хакерска атака ще се отрази на бизнеса и сигурността им, шефката на НАП Галя Димитрова след продължителен размисъл реши да не прекратява годишния си отпуск. По думите й "човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план". 

За атаката над базите на данни на НАП през лятото бяха обвинени трима души - собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

Прокуратурата на три пъти публикува доказателства, с които разполага.

Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров е обвинен в кибертероризъм. Според държавното обвинение крайната цел на обвинените е била да създадат нестабилност в страната. Действията им били реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Сред целите били и разстройване работата на НАП и други институции, фирми и дейности.

Междувременно "ТАД груп" фалира, а нейният собственик - Иван Тодоров, е в ареста. 

Владислав Горанов защити отново шефката на НАП

Владислав Горанов защити отново шефката на НАП

Ние сме жертва, ние не сме извършители на престъплението