Районният съд в Бургас оправда общинския съветник Бенчо Бенчев по обвинението за укривателство на Димитър Желязков - Митьо Очите, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Съдебната инстанция призна бизнесмена за невинен по обвинението, че от 2 до 4 август 2018 г. в Гърция и Турция е помогнал на Желязков да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, като на 2 август го е транспортирал с лек автомобил от Солун до Истанбул и за въпросния период му е предоставил стая в хотел, която била резервирана на негово име.

Три са обвиненията срещу Бенчо Бенчев

Три са обвиненията срещу Бенчо Бенчев

Помагал на Митьо Очите, не пазил оръжието си по надлеждния ред

Съдът оправда Бенчев и по обвинението, че на 5 август в дома си в Бургас е държал 57 фабрични патрона, без да има разрешително за това.

Бизнесменът е признат за невинен и по третото му повдигнато обвинение за това, че на гореспоменатата дата и място е държал огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях (ловна карабина, 100 броя боеприпаси за същото оръжие, 3 пистолета и 90 броя боеприпаси за тях, всички въз основа на надлежно издадени от съответните органи на МВР Разрешения), като не взел необходимите мерки за сигурност.

Делото беше гледано по общия ред.

Прокуратурата поиска от съда да наложи общо наказание на подсъдимия от 2 години затвор, чието изпълнение да бъде отложено за изпитателен срок от 3 години. Защитата на Бенчев пък пледира за оправдателни присъди по трите му повдигнати обвинения. Според адвокатите обвиненията по трите пункта в обвинителния акт са несъстоятелни и подсъдимия не е извършил нито едно от престъпленията, за които е обвинен. В своята последна дума пред съда самият Бенчев помоли за справедливост.

Съдът разреши на Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Съдът разреши на Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Днес като свидетел беше изслушан личният шофьор на подсъдимия

Присъдата на Районния съд в Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.

Припомняме, Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул на 4 август 2018 г.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Митьо Очите, Несрин Узун - също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата регистрация в хотела е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев беше пуснат от ареста под гаранция в размер на 50 000 лв.