Районният съд в Бургас заседава по делото срещу бургаския общински съветник Бенчо Бенчев.

Той е обвинен за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

На заседанието като свидетел беше изслушан личният шофьор на подсъдимия. В следващото заседание, по искане на защитата, ще бъдат разпитани като свидетели П. Д. и двама души от охраната на Бенчев, както и неговия син, който живее заедно с подсъдимия, в качеството му на ловец с разрешително за носене на огнестрелно оръжие.

Прокуратурата не се противопостави на исканията от адвокатите на Бенчев. В следващото заседание ще бъдат изслушани и вещите лица.

В края на заседанието защитата представи медицинска документация, характеризираща здравословното състояние на подсъдимия, с искане за разрешаване на обвиняемия да напуска пределите на страната за лечение.

Разпитаха бивш депутат по делото срещу Бенчо Бенчев

Разпитаха бивш депутат по делото срещу Бенчо Бенчев

Показаният на Несрин Узун бяха дадени при закрити врата

Този път съдът счете искането за основателно и отмени забраната за пътуване в чужбина по отношение на подсъдимия.

В настоящия случай не се касае за отмяна на тази мярка въобще, а за напускане многократно пределите на страната за извършване на прегледи в различни лечебни заведения в Турция.

Според съдебния състав до момента подсъдимият е показал безупречно процесуално поведение. Нито веднъж не е причинил отлагане на делото и несъобразяване с предходните определения на съда, с които временно на Бенчев било разрешавано да напуска пределите на държавата. Съдът отчете и не на последно място обстоятелството, че за да влязат в сила решенията на съда по предходни разрешения, се изисква време и тези неудобства на подсъдимия към настоящия момент са неоправдани.

Бургаският районен съд се солидализира със защитниците, че подсъдимият не се е възползвал от предходното разрешение да пътува до Турция предвид, че би могъл да стане причина за отлагане на днешното съдебно заседание.

Решението подлежи на жалба или протест в 7-дневен срок. Следващото заседание по делото е насрочено за 26 март.

Съдът отново пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Съдът отново пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Магистратите отхвърлиха възраженията на прокуратурата, че той може да се укрие

Припомняме, Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул на 4 август.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Митьо Очите, Несрин Узун - също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата регистрация в хотела е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев беше пуснат от ареста под гаранция в размер на 50 000 лв.

На 5 февруари 2020 г. съдът разреши Бенчев да се лекува в клиника в Турция. Ден по-късно прокуратурата обжалва пускането на Бенчо Бенчев зад граница.

На 17 февруари Окръжният съд в Бургас окончателно отказа да пусне Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина.