Апелативният Спецъд остави в ареста Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, съобщи bTV. Мотивът на магистратите е, че има опасност той да извърши друго престъпление. Желязков вече е осъждан, излежал е присъдите си, но не се е повлиял, смятат съдиите.

Със скандал започна делото на Димитър Желязков. Адвокатът на Желязков обжалва постоянния арест, наложен му с решение на Специализирания наказателен съд.

Спорът в началото на съдебното заседание бе за здравословното състояние на Желязков. Адвокатът му поиска съдът да назначи медицински експертизи, за да се установи как се чувства Димитър Желязков и дали може да остане в ареста. Той заяви, че в тялото му имало куршуми и килията можела да се окаже фатална за него.

Магистратите отказаха да назначат такава експертиза. Прокуратурата настоява Желязков да остане за постоянно в ареста.

Митьо Очите имал 96% инвалидност

Митьо Очите имал 96% инвалидност

Съдът отложи временно гледането на мярката на Желязков

Самият Димитър Желязков заяви, че не желае да бъде освободен, а само да бъде прегледан. В Турция се грижели за състоянието му много по-добре, отколкото в България, оплака се Митьо Очите.

Второто искане на неговия защитник - друг съдебен състав да се произнесе за здравословното му състояние, също беше отхвърлено. В крайна сметка стана ясно, че той ще настоява за "домашен арест". Прокуратурата обаче определя състоянието на Митьо Очите като задоволително.

Доведоха Митьо Очите с полет от Истанбул

Доведоха Митьо Очите с полет от Истанбул

Той беше предаден на разследващия екип …

Желязков е уличен като лидер на организирана престъпна група за палежи, побои и разпространение на наркотици. За тези престъпления законът предвижда до 15 години затвор. Димитър Желязков беше екстрадиран от Турция, след като прекара 6 месеца в турския арест.

Съдът остави Митьо Очите в ареста

Съдът остави Митьо Очите в ареста

Има риск на свобода да извърши престъпление

Припомняме, на 2 август 2018 г. бяха задържани 19 души за участие в организирана престъпна група на Митьо Очите. В ареста останаха само петима.

От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирваше с червена бюлетина. Няколко дни след това и той беше задържан.

На 4 август 2018 г. стана ясно, че зам.-председателят на бургаския общинския съвет Бенчо Бенчев, известен със скъпия си "Ролс Ройс", е задържан с Димитър Желязков в Истанбул.

Той бе арестуван и освободен срещу гаранция от 50 000 лева.

След около 3 месеца от скандала с Митьо Очите бившият заместник-председател на Общинския съвет в Бургас от БСП Бенчо Бенчев се върна в местния парламент.

Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул на 4 август.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Очите, Несрин Узун - също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата стая в хотела е регистрирана е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.