Окръжният съд остави в ареста тримата мъже, обвинени за пране на пари и задържани вчера при мащабната акция на Окръжна прокуратура, полицията и ДАНС в Пловдив, съобщи БНР. 

Обвинението поиска вземането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 35-годишния Александър Александров от Павликени, както и спрямо 24-годишните Стефан Стефанов от Априлци и Анатолий Хунев от Мадан. Магистратите счетоха, че има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление и ги оставиха за постоянно в ареста.  

Те са привлечени като обвиняеми за опит за изпиране на пари – престъпление по чл. 253 ал. 5 от Наказателния кодекс.

Двама от обвиняемите  - Стефан Стефанов и Анатолий Хунев са имали фирми, които обаче не са развивали търговска дейност. Третият обвиняем Александров е наел от Стефан Стефанов фирмата и като пълномощник на титуляра е получавал превежданите крупни суми  сметките. Преводите са от френски дружества. 

Според адвоката му - Албена Ботева, арестуваният е бил безкрайно изненадан, когато е разбрал, че в една от сметките на дружеството са постъпили над 400 000 евро и не е изтеглил нито част от тях.

Според бащата на Стефанов, синът му е подведен от Александров. Същата теза разви в съдебната зала и адвокатът на другия обвиняем Анатолий Хунев. По думите му неговият клиент не е знаел, че по сметките на фирмата му са постъпвали суми от чужди дружества. Той не е теглил от парите, а за част от сумата е разбрал след арестуването му.

Александров е осъждан многократно за данъчни измами, другите двама обвиняеми са с чисти досиета.

Предвид събраните доказателства, съдът прецени че е налице реална опасност тримата да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка и постанови да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение –„задържане под стража".  

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд. 

Други трима обвиняеми бяха освободени днес по-рано под парична гаранция от по 3 хиляди лева за всеки. Двама от тях са привлечени като обвиняеми за приготовление за изпиране на пари, а третия - за опит за извършване на това престъпление.

Прокуратурата продължава разследването по мащабната схема за пране на 2 милиона евро, чрез която са ощетени фирми от 6 държави. Полицията издирва Георги Георгиев за „пране” на над 1,2 млн. евро.