Полицията издирва мъж за „пране” на над 1,2 млн. евро. Става въпрос за Георги Христов Георгиев, който е обявен за общонационално издирване. Това обяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов на специален брифинг във връзка с разкритата схема за пране на пари. Георгиев е управител на  „Паола 2015“ ЕООД, гр. Пловдив. Има данни, че той е източил 1,2 млн. евро по въпросната схема, съобщават от прокуратурата.

Припомняме, че е разкрита мащабна схема за пране на пари през банки. „Изпрани” са 2 млн. евро. Предотвратено е изтеглянето на още 5 млн. евро. На 9 души са повдигнати обвинения. По схемата са били ощетени множество търговски дружества в шест държави. В част от тях вече се провеждат разследвания за банкови измами.

Прокурорът апелира за съдействие от гражданите. Той посочи, че разследващите подозират, че Георгиев като пълномощник на други няколко български дружества може да продължава да извършва финансови операции за пране на пари.

Наблюдаващият прокурор Данаила Станкова е поискала от съда да бъдат наложени запори на всички банкови сметки с титуляри юридически лица, на които собственици и управители са обвиняемите по делото. Поискано е налагане на запор и на банкови сметки на някои от обвиняемите и като физически лица, за които е известно, че имат такива.

На брифинга в Пловдив бе съобщено, че до момента са арестувани 14 души. На 9-има от тях са повдигнати обвинения.

На брифинга стана ясно, че задържаните са предимно от Пловдив. Имало обаче и хора с адресна регистрация във Варна, София и градове от Северна България. Проведени са над 20 претърсвания и обиски на жилища и офиси, при които са намерени банкови документи и заявки към БНБ за теглене на суми над 50 000 лева

Проверява се дали в схемата са замесени и банкови служители.

В мащабната схема са участвали над 20 български дружества. Над 10 от пострадалите дружества са в чужбина.

Всеки един от обвиняемите е получавал нареждане по Вайбър, че по сметката му са постъпили суми обикновено между 460 000 до 500 000 евро и от своя страна е отивал в БНБ с предварително подготвен формуляр. В него той декларирал, че парите са като заемни средства.

Пред българската банка обвиняемите са представяли и фалшив договор с чуждестранното дружество, с различно съдържание от представения в чужбина, за да могат да заявят за теглене в брой суми над 400 000 лева. След получаването на сумите на каса, част от обвиняемите са ги предавали на други двама обвиняеми. Те пък са ги предавали на други неизвестни до момента лица.