Съдът отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за близо 630 млн. лева по делото срещу Васил Божков и още девет души, подсъдими по т. нар. "хазартно дело", съобщава БНР.

Съдия Иван Коев счете, че разглеждането му силно ще затрудни делото в неговата наказателна част.

Софийският градски съд допусна братята Георги и Цветомир Найденови да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса. Именно по техен сигнал преди близо 5 години започват проблемите на Божков с прокуратурата.

Тръгва делото срещу Васил Божков за корупция и рекет

Тръгва делото срещу Васил Божков за корупция и рекет

Обвинителният акт е над 3300 страници

Предстои съдебният състав да реши дали да даде ход по същество на делото срещу Божков, жена му Елена Динева и останалите осем души, обвинени за участие в организирана престъпна група за длъжностни и корупционни престъпления.

Бизнесменът бе привлечен към наказателна отговорност като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта.

Припомняме, че МВР и прокуратурата влязоха в офисите на Васил Божков през януари 2020 г. По-късно стана ясно, че държавната хазна е била ощетена с повече от 500 млн. лв., а Държавната комисия по хазарт не е предоставяла данни за извършени проверки по отношение начина на дължимата държавна такса.

Васил Божков се сдоби с обвинения за корупция и рекет

Васил Божков се сдоби с обвинения за корупция и рекет

Членове на закритата Държавната комисия по хазарт са обвинени в длъжностни престъпления