Окръжният съд в Кюстендил потвърди решението на Районния съд в Дупница, с което в края на миналия месец е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" на прокурорския син от Перник Васил Михайлов. Днешното съдебно решение не подлежи на обжалване и протест.

Правото не следва да бъде опазено от магистрати, които не го познават, но го упражняват като занаят, коментира след заседанието защитникът на обвиняемия Любомир Таков, който цитира съдия от Апелативния специализиран наказателен съд. "Веднага ще пусна ново искане за изменение на мярката на неотклонение", заяви Таков определи решението на окръжния съд като възмутително. "Клиентът ми търпи мярка за неотклонение домашен арест, която, съгласно решение от 1992 г. на КС, е приравнена по правно значение и последици на задържане под стража. Действително става въпрос за две различни производства, но целите на мерките са да възпрепятстват укриване и извършване на престъпление или осуетяването на привеждане в сила на влязла в сила присъда", каза още той.

Пред съда Васил Михайлов заяви, че иска по-лека мярка за неотклонение, за да се радва на близките и малката свобода, която има, докато е под домашен арест. Той разказапосочи, че е подложен на психологически натиск, защото на възрастта, на която връстниците му влизат в университет, той влиза в затвора. "Заклевам се в майка ми, която единствено обичам, че съм обвинен за побойник - нещо, което не съм аз", увери Михайлов и допълни, че е "добър човек", макар да е правил и недобри неща. Според него обвиненията на бившата му приятелка са плод в резултат от ревност и не са подкрепени от никакви доказателства.

Никой не иска да свидетелства по делото срещу прокурорския син от Перник

Никой не иска да свидетелства по делото срещу прокурорския син от Перник

То беше отложено за пореден път

Синът на бившия зам. окръжен прокурор на Перник Бисер Михайлов е обвинен, че е заплашил четири пъти приятелката си с убийство. По-рано той беше привлечен и към наказателна отговорност за нанасяне на телесна повреда от 11 юни 2022 г. Васил Михайлов прекара 5 месеца в ареста, но впоследствие бе пуснат под домашен арест. Още на следващия ден обаче се появиха сигнали, че той нарушава наложената му мярка за неотклонение. След проверка бе установено, че гривната му за проследяване невинаги е излъчвала сигнал. Въпреки че съдът първоначално отказа да върне Михайлов в ареста, прокуратурата протестира това решение. Така, на 10 ноември миналата година му бе наложена отново мярка "задържане под стража".

Васил Михайлов е подсъдим за 8 престъпления на територията на Перник, сред които причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди и закана за убийство.

С определение на Върховния касационен съд прекратеното пред съда в Перник дело беше изпратено за разглеждане на Районния съд в Дупница. Към момента срещу Михайлов има други две висящи досъдебни производства.

През април тази година той се призна за виновен и по друго дело - за побой в Созопол. По силата на одобрено от съда споразумение между Михайлов и прокуратурата му беше беше наложено наказание от 1 година и 6 месеца пробация и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

През юни Софийският районен съд реши мярката на прокурорския съд пак да е "домашен арест", впоследствие това постановление бе отменено, но през юли в крайна сметка Михайлов отново беше пуснат на свобода с електронна гривна.