Съдът отказа да върне на работа професорите от Университета по хранителни технологии, заловени с подкуп. Пловдивският апелативен съд не уважи искането на професорите Симеон Василев и Николай Банков да бъдат върнати на работа, съобщи Дарик.

Двамата бяха отстранени от длъжност от Окръжния съд. В мотивите на съда се казваше, че ако двамата продължат да преподават, това може да затрудни продължаващото все още разследване.

Прокуратурата поиска отстраняване на двамата професори, хванати за подкуп

Прокуратурата поиска отстраняване на двамата професори, хванати за подкуп

Симеон Василев и Николай Банков бяха уличени в продаване на изпити

Срещу Василев беше предявено обвинение за това, че като преподавател в УХТ този месец е поискал сумата от 600 лв., за да постави положителни оценки върху изпитните работи на студент. Той е трябвало да отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити по учебните предмети "Механика - втора част" и "Съпротивление на материалите".

Съдът отстрани и втория професор, уличен за подкуп

Съдът отстрани и втория професор, уличен за подкуп

Определението на съда подлежи на обжалване

Срещу Банков е повдигнато обвинение за това, че като преподавател в УХТ е поискал 600 лв., за да проведе изпит след предварително предоставени изпитни задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на двама студенти и да отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи. По този начин да удостовери успешно положен изпит по учебната дисциплина "Теоретична електротехника - първа част".

До 6 години затвор грозят подкупните пловдивски професори

До 6 години затвор грозят подкупните пловдивски професори

Поискали по 600 лв. рушвет

На 19 май професорите бяха освободени от ареста срещу 5000 лева гаранция. Двамата бяха задържани при полицейска акция на 15 май.