Софийският градски съд отхвърли иска на прокуратурата за прекратяване на регистрацията на "Български национален съюз Еделвайс", съобщава БНР.

Решението подлежи на протест пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок.

"БНД - Еделвайс" е организатор на провеждания Луковмарш в столицата.

Припомняме, на 17 януари 2020 г. главният прокурор Иван Гешев разпореди да се направи проверка на сдружението, което е организатор на траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков.

По време на проверката са установени много публични изказвания на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, включително и антисемитска пропаганда и други.

Иван Гешев проверява организаторите на Луковмарш

Иван Гешев проверява организаторите на Луковмарш

Сдружение "Български национален съюз - "Еделвайс"

СГП е констатирала, че "БНС-Еделвайс" е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столичната община за провеждането на "Луковмарш" и са се представяли за "коменданти".

Съдия Beнeтa Цвeтĸoвa обаче счита, че прокуратурата не е успяла да представи доказателства, че сдружението е създало такава структура, а инцидентното ползване на различни по вид униформи и употребата на ползвани и в гражданския оборот звания не можели да обосноват извод за съществуването ѝ .

Според нея няма и доказателства за конкретни действия, пpoтивopeчaщи нa Koнcтитyциятa, а намиращите се на страницата на "БНС-Еделвайс" ĸвaлифиĸaции и cлoвocъчeтaния ĸaтo "цигaнcĸи opди" и употребата им в медийни изявления тя определи като нeпpиeмлиeви зa дeмoĸpaтичнo oбщecтвo, но нe и като "нacaждaщи oмpaзa или нeнaвиcт".

Съдът не просто отказва да заличи "БНС-Еделвайс", но и осъжда държавата, представлявана от министъра на финансите, да заплати на сдружението разноските по делото в размер на 700 лева.

Прокуратурата иска заличаване на БНС - организаторите на Луковмарш

Прокуратурата иска заличаване на БНС - организаторите на Луковмарш

Заради паравоенната структура, антисемитска пропаганда, насърчаване на насилие