Незаконосъобразно е решението на Общинския съвет в Ловеч за произвеждане на местен референдум, реши Ловешкият административен съд. Той отмени като незаконосъобразно решението на Общинския съвет за местното допитване, съобщи БНР.

Местният референдум трябваше да бъде с въпрос: "Желаете ли Община Ловеч да обособи общинско дружество ВиК - Ловеч със 100% общинско участие, като за целта излезе с активите си от сегашното дружество, в което мажоритарен собственик е държавата, а Ловеч има 28% от капитала?".

Делото е образувано по жалба на Областния управител Ваня Събчева

Режим на водата и в Ловеч

Режим на водата и в Ловеч

Водоподаването ще бъде спирано от 23,00 до 06,00 часа

Съдът счита, че в решението, като административен акт, не са посочени никакви правни основания за приемането му.

"Изложените в предложението обстоятелства да се намали цената на водата за жителите на община Ловеч и да се обособи общинско търговско дружество по никакъв начин не могат да се считат за мотиви, обосноваващи приемането на решение за произвеждане на референдум по посочения въпрос", пише в становището на магистратите. 

Отменят водния режим в Плевен и Ловеч

Отменят водния режим в Плевен и Ловеч

Заради повишаването на водните количества от "Черни Осъм"

Парите за подобен референдум се осигуряват от общинския бюджет. Общинският съвет е задължен едновременно с вземането на решение за произвеждане на референдум да определи и дата за провеждането му. Същевременно общинският съвет трябва да утвърди образците от книжата за референдума и да одобри разходите за организирането му.

Решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.