Софийският градски съд отложи делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев за изясняване на обстоятелства.

Днес заседанието трябваше да продължи с разпит на вещи лица и се очакваше част от него да се проведе при закрити врата.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е обвиняем за неизпълнение на служебните си задължения - не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.

Ненчев се забавлява с делата срещу себе си

Ненчев се забавлява с делата срещу себе си

Смята, че с договора с руската РСК МиГ няма да получим нито парите, нито ремонтирани двигатели

Според обвинението Ненчев е забавил съзнателно изпълнението на два договоря между Министерство на отбраната и АО "РСК МИГ". Освен това, според прокуратурата, Ненчев, в нарушение на военния закон, не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС.

Според прокуратурата от това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилотите на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29.

Засекретиха протоколите от делото срещу Ненчев

Засекретиха протоколите от делото срещу Ненчев

Делото продължава с изслушване на свидетели

Припомняме, процесът срещу Николай Ненчев тръгна в края на месец февруари 2017 г.

Обвинението твърди, че в нарушение на военния закон Ненчев не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонта на изтребителите и доставката на резервни части, като по този начин не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите за изтребителната авиация на ВВС. По делото срещу Николай Ненчев вече беше разпитан настоящият държавен глава Румен Радев. На предишното съдебно заседание като свидетел се яви и президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Делото срещу Николай Ненчев ще продължи на 9 май 2018 г.