Софийският административен съд (САС) не даде ход на делото за цената на билетчето.
Стартът беше отложен за 10 февруари 2017 година.

Делото бе заведено от граждани и граждански организации и е срещу решението на Столичния общински съвет за новата цена на билета за обществен транспорт в София, която влезе в сила от 1-ви юни 2016 г.

Решението №270 на Столичния общински съвет (СОС) за увеличение на цената бе взето на 14 април тази година и бе подкрепено от групата на ГЕРБ, четирима общински съветници от СДС и от Прошко Прошков от ДБГ. Всички останали съветници гласуваха "въздържал се" или "против". 43-ма граждани обжалват наредбата на СОС.

Съдът счете днес, че е налице процесуална пречка за даване ход на делото заради нередовно призоваван жалбоподател.
Искания за присъединяване направиха четирима души. Съдът отказа на един от тях, а на другите указа да си платят таксата.

Скъпите билетчета в София чувствително увеличили пътуванията с карти

Скъпите билетчета в София чувствително увеличили пътуванията с карти

Отчете Фандъкова

Ответниците от Столичен общински съвет пък депозираха в деловодството томове с писмени доказателства - икономически разчети и мотивировка за увеличението на цената на билета.

Милка Христова, адвокат на седем от жалбоподателите, обясни, че те са няколко групи и всеки един от тях има своите основания да обжалва.

Христова заяви, че основните аргументи за внасяне на жалбата е липсата на точни правни основания, липсва и икономическа, и фактическа обосновка на измененията на наредбата, уреждаща реда и начина на придвижване с обществения градски транспорт.

"Мотивите, които са изложени, са голословни, правнонеобосновани и изключително противоречиви", заяви тя. Христова заяви, че в качеството си на общински съветник също е гласувала против наредбата.

Адвокат Георги Георгиев, представляващ СОС, заяви, че разчетите, които са направени, вече са изпълнени и увеличението е не за друго, а за да се покрият разходите за транспорт. Той обясни, че това не е произволно решение на СОС, а обосновано въз основа на транспортната задача, която показва къде ще има градски транспорт, икономическата рамка и правилата за определяне цената на билета, която показва колко трябва да се увеличи цената, за да се покрият разходите.
Той изтъкна , че над 30 от жалбоподателите са си спестили 10 лв. такса и са отпаднали като страна по делото. Георгиев заяви, че делото няма как да бъде загубено.

"Имаме дело, в което жалбоподателите не знаят какво точно жалят" . Той изтъкна, че една от жалбите била за обезщетение - безплатна карта за градския транспорт до живот.

Според адвоката на СОС няма и да е налице основание за връщане на сумата за билети, ако цената е незаконна.