Софийският градски съд постанови присъда от една година условно с тригодишен изпитателен срок на съдията от софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, предаде БНТ.

Престъплението, за което той беше осъден днес, се изразява в това, че като председател на Военно-апелативния съд е пуснал европроект за 500 хиляди лева без да възложи обществена поръчка, заради което са настъпили тежки последици за съда. Заради деянието му е било спряно финансиране по оперативната програма "Административен капацитет".

Веселин Пенгезов остава съдия в Софийския апелативен съд

Веселин Пенгезов остава съдия в Софийския апелативен съд

Бившият шеф на САС бе обвинен за действия, извършени като административен ръководител

Останалите подсъдими по делото, привлечени като помагачи и съучастници на Пенгезов, бяха оправдани, като съдът използва механизма за давност на деянието. При други липсваха доказателства, които да показват по безспорен начин вината и съучастието им

Заедно с Пенгезов бяха подсъдими още шестима души, обвинени за представяне на неверни данни пред ОПАК, за да получат пари по европроект.

Нови прокурори поемат делото срещу Веселин Пенгезов

Нови прокурори поемат делото срещу Веселин Пенгезов

Трябвало да са от Софийската градска прокуратура

Пенгезов съобщи, че ще обжалва присъдата и че всички щети са възстановени.

Разследването започна през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. Едва в началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда. В началото обвинените в съучастие бяха седмина души, но в края на 2016 г. обвиненията срещу шефката на кабинета "Орешарски" Мария Дивизиева отпаднаха заради изтекла давност.

Пенгезов, Петков и Дивизиева с обвинения от военна прокуратура

Пенгезов, Петков и Дивизиева с обвинения от военна прокуратура

Повдигнати са обвинения на 8 души