15-годишният Ивайло Гаджов, който в Княжево простреля свой връстник заради момиче, се прибира у дома преди Великденските празници.

Софийският апелативен съд отмени решението на долната инстанция и пусна на свобода Гаджов. Решението е окончателно.

Апелативните магистрати счетоха, че с оглед на възрастта му и периода на задържане от месец и двадесет дни, по-адекватната мярка за неотклонение е надзор на родител. Бащата на Ивайло също присъства в съдебната зала. Пред медиите той подчерта, че Ивайло е дете и стореното от него е неосъзнато.
Бащата посещавал ежедневно Ивайло в ареста, за да запази психиката на сина си.

Припомняме, случката стана в края на февруари месец в двора на столично училище в „Княжево”. Ивайло простреля 14-годишен ученик заради момиче. Той е привлечен като обвиняем за опит за убийство по начин и средства, опасни за мнозина.
В съдебната зала прозвучаха думи на разкаяние. "Съжалявам, че извърших това нещо", каза Ивайло.

Между Ивайло и пострадалия е имало предварителна уговорка да се бият, за да си решат проблемите веднъж завинаги. Това е станало ясно от показанията на пострадалия.
Според защитата - адвокат Златка Стефанова, инцидентът не се е случил в училището, а на 200 м от двора. Ивайло използвал оръжието на чичо си, което не било съхранявано по съответния начин.

Обвиняемият е възпроизвел изстрел по време на боричкане с пострадалия. След първия изстрел Ивайло е извадил пълнителя от пистолета, посочи защитата.

Зам.-директорката на училището е описала, че след случката Ивайло изглеждал в шок.

Момичето, за чиито чувства момчетата са се борили, е разказало, че Ивайло й е казал, че има пистолет, но няма да го използва. Искал само да сплаши съперника си, който бил по-силен и можел да го пребие.

Апелативният съд подчерта, че има спор за броя на изстрелите, в каква посока са били насочени и дали се касае за сборичкване. Това обаче тепърва ще се изяснява.

Съдът не се съгласи с колегите си от долната инстанция, че има опасност Ивайло да извърши друго престъпление, когато е на свобода. Касае се за дете на 15 години, подчерта съдът.

Взети бяха предвид и добрите характеристични данни на обвиняемия. Той е отличен ученик и е получавал стипендия за успех. Не бил конфликтна личност, сочи характеристиката му от училище. Адвокатът му изтъкна също, че задържането му би попречило да завърши учебната година.

До момента Ивайло не е давал обяснение.

Още днес обаче той ще може да си отиде у дома при близките, тъй като решението да бъде пуснат на свобода подлежи на незабавно изпълнение.