Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и отмени всички рестрикции както за него, така и за Зехир Османов, съобщи БТА.

Двамата, заедно с Албена Михайлова, са длъжностни лица от Министерството на образованието и са привлечени като обвиняеми заради пране на пари, след като са сключили неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН.

Но по време на днешното дело станало ясно, че Михайлова вече е пусната на свобода с парична гаранция от 5000 лева.

Адвокатът на Табаков и Османов Васил Василев обясни, че не става ясно каква е щетата, за която двамата му клиенти са обвинени. Василев поясни, че става дума за конкурс за покупка на автобуси, в който дори има включена поддръжка на превозното средство и затова според него става дума за незаконно обвинение.

ДПС изключи Айсел Руфад от парламентарната група

ДПС изключи Айсел Руфад от парламентарната група

Руфад е народен представител от 30-и изборен район - Шумен

От своя страна Ирина Арменова, прокурорът по делото, уточни, че в рамките на разследването са извършени редица дейности, като са разпитани и свидетели. Днес в съда част от тях бяха представени като пет тома нови доказателства.

Сали Табаков пък е поискал да бъде освободен от ареста заради тежко заболяване, което може да се влоши, ако не се спазва терапията.

Според Василев това дело е поръчково и в този случай няма помен от престъпление. Работата по договора продължава и в момента се правят ремонти, хора се занимават с поддръжка на превозни средства, подчерта още адвокатът.

Припомняме, че на 26 юни стана ясно, че Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинения на трима души по разследване за неизгодна сделка в Министерство на образованието и науката (МОН) и пране на пари. Като веществени доказателства са открити и иззети пари, злато и документи. От Османов са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева. 

Отделно Районната прокуратура във Варна откри голямо количество боеприпаси в частен дом - 35 000 патрона за различно по вид огнестрелно оръжие, както и 2 броя гранати. Те са открити в дома на лицето С.Т., а по информация на "24 часа" това е Табаков. 

Откриха 35 000 патрона в дома на варненец

Откриха 35 000 патрона в дома на варненец

Лицето нямало разрешително