По искане на Антикорупционната комисия две съдебни инстанции спряха търга за самолета на бизнесмена Васил Божков, съобщава "24 часа". Мотивът на комисията е, че ако превозното средство бъде продадено, то няма да може да бъде иззето в полза на държавата, ако се докаже, че е придобито с пари от престъпна дейност.

В същото време машината се амортизира, цената й пада и се трупат лихви и задължения. Адвокатите на бизнесмена посочват, че със спирането на търга имуществото се уврежда, без значение дали на финала на съдебната сага ще се окаже отнето в полза на държавата, или върнато като законна собственост на Божков.

Според Божков когато голямото дело на КПКОНПИ приключи, ако изобщо приключи, самолетът ще може да бъде продаден само като скрап. Машината в момента е приземена в Германия и ще остане там заради спрения търг.

Върху самолета има вписани пет запора на различни основания от банка, НАП и КПКОНПИ. Публичната продан от частен съдия изпълнител е по изпълнително дело от Главна дирекция "Главна въздухоплавателна администрация".

Припомняме, че Васил Божков се завърна в България през август 2023 г. след няколкогодишно изгнание в Дубай. Той бе арестуван на летище София. Няколко дни по-късно бизнесменът бе освободен под домашен арест. НАП пък вдигна запор на негови фирми за близо 50 млн. лв.

През април 2024. на Божков бяха повдигнати обвинения за рекет и корупция. В началото на мй бизнесменът бе пуснат под гаранция от 130 000 лева. Малко по-късно прокуратурата поиска сумата на гаранцията да бъде увеличена на 500 000 лева.

Самолет на Васил Божков се продава за 28,7 милиона лева

Самолет на Васил Божков се продава за 28,7 милиона лева

Той е обявен за публична продан от ЧСИ