Съдът уважи искането на прокуратурата да бъде издадена Европейска заповед за арест за трима чужденци, издирвани и от Интерпол за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 г., съобщава БНР.

Украинците Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков бяха представлявани в съдебната зала от служебни адвокати, които подкрепиха държавното обвинение.

Прокуратурата счита, че има достатъчно доказателства, че тримата стоят зад неуспешното покушение от преди девет години срещу Петров. Открити са гранатомени, както и други следи, които ги свързан с атентата. Софийският градски съд се съгласи с представителя на държавното обвинение, че за нуждите на наказателното производство трябва да бъдат издадени европейски заповеди за арест за тримата украинци.

Като поръчител на атентата срещу Алексей Петров беше задържан и осъден на десет години затвор украинеца Олег Логвиненко. Дни преди разстрела на бившата барета в столичния квартал "Драгалевци" стана ясно, че той е бил освободен предсрочно заради добро поведение.

Искат арест за трима украинци заради Алексей Петров

Искат арест за трима украинци заради Алексей Петров

По случая с опита за покушение от 2015 г., като не е ясно дали са свързани и с разстрела през миналата година

Припомняме, срещу Алексей Петров имаше два неуспешни атентата - през 2002 г. пред басейна "Спартак" и през 2015 г. в близост до дома му.

По първият случай до момента няма никакво развитие.

При втория много бързо бе разкрита украинска група от четирима души, организирала и извършила атентата с гранатомети.

След инцидента самият Петров предложи награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до разкриването на поръчителите.

Петров бе застрелян 9 години по-късно - през август 2023 г. в полите на Витоша, като и до момента няма каквато и да е официална информация. Името на бившата барета бе замесено и в съставянето на правителството Денков-Габриел. Бойко Борисов заяви, че Петров е организирал срещи между ГЕРБ и ПП/ДБ. Бившият премиер Кирил Петков обаче отрече да познава Алексей Петров и някога да е контактувал с него.

МВР потвърди, че търси следи към убийството на Алексей Петров

МВР потвърди, че търси следи към убийството на Алексей Петров

Събраните материали ще бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор