В Окръжния съд в Никозия се провежда пето заседание за ликвидацията на застрахователната компания "Олимпик". Днес стават и точно два месеца от началото на делото, което започна на 12 септември, съобщи БНР. На заседанието не се очаква решение по същество за ликвидацията.

Припомняме, над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка за автомобилите "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик". Те трябваше да сключат нова полица с друго дружество от 18 август.

От Комисията по финансов надзор (КФН) заявиха, че финансовите щети на българските водачи вследствие на фалита на застрахователя са около 9.35 милиона лева. Щетите са по-ниски, заради сключването на полици на разсрочено плащане.

Фалитът на застрахователното дружество "Олимпик" предизвика извънредно заседание на парламента по време на лятната ваканция и приемане на оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.

Акис Папахристодулу: Няма вноски от "Олимпик" в Кипърския гаранционен фонд

Акис Папахристодулу: Няма вноски от "Олимпик" в Кипърския гаранционен фонд

Задълженията на Кипърския фонд са за компенсации, не за възстановяване на суми

В процедурни уточнения, възражения от кредитори, адвокатски обрати преминаха досегашните четири съдебни заседания по иска за несъстоятелност на "Олимпик", подаден от кипърската Служба за контрол на застрахователните компании на 10 август.

Отложиха делото за ликвидация на „Олимпик“

Отложиха делото за ликвидация на „Олимпик“

Заради оспорване за временния ликвидатор

Очаква се на днешното заседание да бъдат дадени инструкции и разяснения по процедурата, която ще се следва. Уточняването на предстоящите ходове ще стане между съдия Ангелос Давид и адвокатите на страните - Застрахователния надзор, временния ликвидатор, двамата кредитори, които предявиха възражения.

Поредното отлагане бе предизвикано на предишното заседание на 2 ноември. Тогава бе конструиран нов защитник и двамата кредитори на "Олимпик", които оспорват процедурата по ликвидация, бяха поети от един общ адвокат.

Очаква се съдът да назначи постоянен ликвидатор. За такъв най-големият кредитор на "Олимпик" - кипърският Гаранционен фонд, номинира сегашния временен ликвидатор Павлос Накузи, но срещу кандидатурата му има възражения.

Делото "Олимпик" продължава в Кипър

Делото "Олимпик" продължава в Кипър

Двама кредитори са против процедурата за фалит

Без съдебно решение все още не е започнало подаването на исковете от засегнатите клиенти.

Горанов: "Гражданска отговорност" от 1000 лв. не стои на дневен ред

Горанов: "Гражданска отговорност" от 1000 лв. не стои на дневен ред

Цената на застраховките зависи от състоянието на сектора, увери финансовият министър