Българският клон на кипърската застрахователна компания "Олимпик" не е правил вноски върху застрахователните полици в България в Кипърския гаранционен фонд.
Това заяви пред БНР Акис Папахристодулу, генерален мениджър на Кипърския Фонд за автомобилно застраховане (Кипърския гаранционен фонд).

"Аз ви казвам - българският клон не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд. Това е ясно", каза Папахристодулу.

Кипърският гаранционен фонд ще изпълни всички свои задължения след прекратяването на дейността на "Олимпик" и сключените от нея застрахователни договори, увери представителят на Фонда.

Мая Манолова иска помощ от колегата си в Кипър

Мая Манолова иска помощ от колегата си в Кипър

Да се посочи реда според кипърското законодателство за предявяване на претенциите

Той визира задълженията, произтичащи от кипърските закони и международните споразумения, по които Фондът е страна. Фондът има подписани двустранни споразумения с гаранционните фондове на много европейски страни, включително и България, посочи неговият генерален менидижър Акис Папахристодулу.

"Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици", уточни той.

Таксата върху застрахователните премии за автомобилна застраховка за Кипърския гаранционен фонд е 5%. Негови членове са всички застрахователни компании, които попадат в обхвата на разпоредбите на Закона за застрахователния бизнес и които сключват сделки за застраховане на моторни превозни средства в Кипър.

"Ние получаваме вноски само от автомобили, застраховани в Кипър, автомобили с кипърски номера. Аз вярвам, че българският Гаранционен фонд трябва да е събирал вноски от българските автомобили, от застрахователните компании в България, но питайте тях, защото всяка страна си има различни правила", подчерта генералният мениджър на фонда.

Наши и кипърски експерти да решат казуса с "Олимпик"

Наши и кипърски експерти да решат казуса с "Олимпик"

Вицепремиерът Екатерина Захариева поиска съдействие от посланика на Кипър у нас

Припомняме, над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик". Те трябва да сключат нова полица с друго дружество от 18 август, събота. От МВР обявиха, че ще дадат "известен" гратисен период на водачите, които са "изгорели" от фалита на дружеството. Ако пътните полицаи установят водач с полица към "Олимпик", "в първите няколко дни" те само ще предупреждават, без да пишат сурови актове.

От Комисията по финансов надзор (КФН) пък обявиха, че финансовите щети на българските водачи вследствие на фалита на застрахователя са около 9.35 милиона лева. Щетите са по-ниски, заради сключването на полици на разсрочено плащане.

По време на извънредно заседание на парламента от 21 август бе приета оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.