Софийският районен съд временно прекрати делото за клевета на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу бившия правосъден министър и настоящ народен представител Атанас Славов. Причината е, че Славов има депутатски имунитет, съобщи БТА.

На днешното заседание, което бе закрито за журналисти, като свидетел трябваше да се яви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, но той не дойде, тъй като бил в планирана командировка в Перник. Като свидетел бе призована и съдия Владислава Цариградска, която също не се яви.

Адвокат Златка Иванова обясни пред медиите, че клиентът ѝ Атанас Славов е поискал от съда делото да продължи, но в дейността на Народното събрание не е предвидена възможност за сваляне на депутатски имунитет по дела от частен характер, а само по такива от общ характер.

По думите й Славов не се притеснява от това дело, тъй като репликите му по адрес на Иван Гешев във връзка с Мартин Божанов били на база изказване на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Гешев съди Атанас Славов и Емануил Йорданов за клевета

Гешев съди Атанас Славов и Емануил Йорданов за клевета

Той очаква вменяемостта на Славов да бъде изследвана, чрез съдебно-психиатрична експертиза

Адвокат Иванова добави още, че по делото са постъпили секретни материали от Национална служба "Охрана" (НСО), както и отговор от Първо Районно управление на МВР в София, че при тях няма информация, подадена от охраната на Иван Гешев, че е следен.

Пред медиите Иван Гешев коментира, че "има потвърдена информация, че съм проследяван от лица, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса. Тя е с гриф "класифицирана информация", поради което делото беше закрито за журналисти. Толкова за това колко познавам Нотариуса и колко съм свързан с него".

По думите му НСО са потвърдили конкретната информация, както и е приложена справка на служител на МВР към онзи момент. Гешев уточни, че е бил следен в периода, когато е бил заместник-главен прокурор.

Контактите на Нотариуса - до най-високото ниво в съдебната система?

Контактите на Нотариуса - до най-високото ниво в съдебната система?

Атанас Славов: Очевидно всичко се случва толкова бавно, че цялата история може никога да не се разплете