МВР е лишило обществото от достъп до информация. Това е един от изводите на Софийския районен съд (СРС) по делото за ареста на журналиста Димитър Кенаров, цитиран от Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ) в България.

Почти година и половина продължи делото на журналиста Димитър Кенаров, който бе арестуван и бит по време на протестите през 2020 г. - "Кървавата сряда" - 2 септември 2020 г. С решение от 4 февруари 2022 г. Софийският районен съд обяви задържането от МВР на журналиста Димитър Кенаров по време на протестите на 2 септември 2020 г. за незаконно. 

МВР призна: Журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно арестуван

МВР призна: Журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно арестуван

Той не е имал увреждания преди ареста

От МВР се опитаха да обяснят, че той не е бил арестуван, а е бил "поканен" в 5 РПУ, но Съдът отхвърля това твърдение и констатира, че документите, съставени от полицаите, целят да се прикрие истината, а действията на полицаите съдържат данни за престъпление.

СРС приема още, че поведението на Кенаров не е налагало задържането му. Според съда с действията си МВР не само е нарушило правата на Димитър Кенаров като гражданин, но е лишило обществото от право на достъп до информацията, тъй като той е бил на площадка като журналист, който е потвърдил събитията

АЕЖ обвини полицията в незаконен арест и побой над журналист

АЕЖ обвини полицията в незаконен арест и побой над журналист

Димитър Кенаров е бил задържан, въпреки че се е легитимирал

Съвременната Софийска градска прокуратура (СГП) е достигнала до коренно противоположен извод по предварителната проверка по случай и за втори път е открита образуването на разследване. Това е станало с постановление на прокурора Юлиан Лефтеров от 7 януари 2022 г. Прокурорът, който е командван в специализиран отдел на СГП със заповед на главния прокурор Иван Гешев, се базира на показанията на полицаите от Пловдив, които са арестували Кенаров на площад "Независимост". Те твърдят, че журналистът е хвърлял "към полицаите на различни предмети, че е бил агресивен, отправял е обидни думи и не е изпълнил полицейските разпореждания".

Парадоксът в случая е, че самото МВР не се кредитира на тези служители, защото констатира, че са наблюдавали дисциплинарни нарушения при ареста на Кенаров. В делото по оспорване на ареста му в нито един момент МВР не е твърдяло, че журналистът е извършил престъпление, се казва в решението.

"Прокуратурата отново не е разпитала колегите на Кенаров, които са били на протеста, но за сметка на това цитиранията на показанията на будния гражданин Петър Петров, който е гледал събитията по телевизията", става ясно от решението на съда.

Съдът задължи МВР да даде информация за побоя над журналиста Димитър Кенаров

Съдът задължи МВР да даде информация за побоя над журналиста Димитър Кенаров

Според магистратите информацията е от обществен интерес

Преди една година същият прокурор Юлиан Лефтеров се отказа да открие разследване по случай, но отказът му беше отменен през ноември от Върховна касационна прокуратура.

Припомняме случая - Димитър Кенаров е задържан късно вечерта на 2 септември 2020 г. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрани. Журналистът Кенаров заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима. Той е изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камерата и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат.

Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени - отново удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници.

След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници.

МВР оттегли искането си НАП да провери Димитър Кенаров

МВР оттегли искането си НАП да провери Димитър Кенаров

Той определи това решение за съвсем логично

Това време на няколко пъти показва журналистическата карта и всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите взимат картата му и говори, за да я покаже на своя началник, но резултатът няма - картата е върната и Кенаров остава на площада.

В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където сте думите му, се намира близо час, тъй като всички районни полицейски управления са пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където е дадено да се напише описанието и предупредителен протокол, след което е освободен.

Димитър Кенаров фактически е арестуван с часове, но не му е връчена заповед за задържане, отказано ми е и достъп до адвокат. В своя профил в Twitter журналистът Димитър Кенаров публикува снимка, на която ясно се виждат следите от полицейско насилие.