Съдът осъди Столичната общината да преустанови бездействието си и ѝ даде една година да реши проблема с мръсния въздух, съобщава БНР.

Решението на Софийския градски съд е по делото, което граждани и неправителствени организации, обединени в "Група за чист въздух", заведоха срещу общината с настояване тя да бъде осъдена да преустанови замърсяването на въздуха в столицата.

На първа инстанция делото продължи над четири години. Причина за това бяха поредицата отводи на съдии от СГС.

София трета в света по мръсен въздух

София трета в света по мръсен въздух

След Сараево и Лахор

В съдебното решение се посочва, че повече от две години Столичната община е допускала системно превишаване на допустимите нива на фини прахови частици, не е приела програма за управление на качеството на въздуха в София, не е разработила план за действие, за да ограничава тези явления и не е информирала достатъчно обществото.

Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Почва и прах от улиците замърсявали най-много въздуха на София

Почва и прах от улиците замърсявали най-много въздуха на София

Транспортът е едва на четвърто място в изследването на НИМХ

"За нас това е огромен успех, който отваря пътя на софиянци и всички в България, да се отстояват правото си да живеят в чиста околна среда и да дишат чист въздух. Решението на съда показва, че гражданите могат с дружни усилия да отстояват правата си", посочва Димо Господинов, един от адвокатите по делото.

От "Спаси София" посочват, че решението на съда задължава СО да предприеме мерки срещу всички замърсители, независимо от източника им. Те включват въвеждане на стимули за незамърсяващи методи за отопление, изграждане на паркове в кварталите, както и ограничения на транспорта и горенето на твърдо битово гориво, поне в дните с високи нива на замърсяване.

Столичната община е осъдена да предприеме мерки и в сферата на транспорта. Според "Спаси София" трябва да се повиши привлекателността на градския транспорт и да се изгради свързана мрежа от велоалеи, за да се намали използването на автомобилите, и даване на екологична алтернатива за придвижване, както и да се изградят етажни паркинги в в кварталите.

Съдът отхвърли и искането от страна на частните адвокати на Общината, които претендираха за необосновано високи разходи по делото от 108 000 лв.