В навечерието на местните избори кметът на Септември Марин Рачев се оказа със запорирани сметки и имоти, съобщават от "24 часа".

Днес Апелативният съд в Пловдив окончателно потвърди две решения на Окръжния съд в Пазарджик за налагане на възбраната, която е по иск на КПКОНПИ за незаконно имущество за 9 283 009 лева. Претенциите на Антикорупцията се основават на шест тома доказателствени материали, сред които и тефтерчето, което беше иззето при обиска на работното място и дома на Рачев през февруари миналата година и в което са записвани инициали и големи суми пари.

Условна присъда за кмета на Септември Марин Рачев

Условна присъда за кмета на Септември Марин Рачев

Преди 13 г. укрил данъци от търговия с горива

След извършването на обиска Спецпрокуратурата обвини кмета в източване на общината. В действителност имотите и сметките на Рачев са под възбрана от май тази година. Причината е, че макар решението на Окръжния съд да не беше окончателно, оспорването на по-висша инстанция не спира изпълнението му.

Под запор остават аптека, цех за месопреработка, магазин, две масивни търговски сгради, жилищна постройка със закусвалня, сградата на бившия музей в Септември, няколко имота за търговия и услуги, парцели и други.

5 години затвор за кмета на Септември иска прокуратурата

5 години затвор за кмета на Септември иска прокуратурата

Както и конфискация на имуществото му

Припомняме, на 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.