Съдии от Наказателно отделение на Софийския градски съд (СГС) искат от Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат взети ефективни мерки, които да обезпечават случайното разпределение на делата в наказателното отделение на съда и кариерното израстване на съдиите при ясни правила.

Това се посочва в открито писмо, подписано от съдиите и предоставено на БТА, съобщи БНР.

Съдиите считат, че за да укрепне общественото доверие в дейността на съда, не трябва да съществуват никакви съмнения за начина, по който се определя съдебният състав по всяко конкретно наказателно производство.

Според тях се забелязва определено концентриране на дела от обществен интерес, включително и такива, които се наблюдават от ВСС, при едни и същи съдебни състави.

Подписалите се съдии предлагат да бъде извършено независимо експертно проучване на действащата компютърна система за случайно разпределение на наказателните производства в СГС.

Според тях подобно проучване би следвало да бъде извършено под ръководството на ВСС от определени от него специалисти.

Съдиите искат да се даде ясен отговор на въпроса дали императивното изискване на Закона за съдебната власт (ЗСВ) за случайно разпределение на делата допуска изключение чрез възлагането на определени дела за разглеждане на председателя на съда или на негов заместник, извън процедурата по случайно разпределение, независимо от съображенията за това.