emaxpress
Съдията от Софийският градски съд Иван Стойчев си направи отвод и отказа да гледа мярката за неотклонение на Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата, съобщи БиТиВи.

Днес СГС трябваше да гледа мярката за неотклонение на Иванов. Това обаче ще се случи на 21 май.

Преди време в свое определение по друга мярка за неотклонение съдията записа, че лицето Тихомир Георгиев е ненадежден свидетел.

Тъй като Георгиев е основен свидетел и срещу Златомир Иванов, имаше опасност да се стигне до извода, че ако Стойчев би гледал мярката за неотклонение, ще е предубеден по отношение надеждността на свидетеля.

Искането за промяна на мярката на Златомир Иванов ще бъде преразпределено на друг съдия.

Стана още ясно, че не е изготвена експертизата, която да установи какво е здравословното състояние на задържания.

Преди дни съдът върна на прокуратурата делото срещу Златомир Иванов. Причината е, че при предявяването на материалите е присъствал само служебен защитник.

Припомняме ви, че преди месец Баретата постъпи за кратко лечение в болницата на МВР поради здравословен проблем - наложи се операция заради стесняване на пикочните канали.

Според обвинението Иванов е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел разпространяване на  наркотични вещества в страната.

Припомняме, Златомир Иванов се намира в ареста от една година, когато той бе задържан след като прокуратурата го обяви за общодържавно издирване.
Самият Иванов, както и неговия адвокат твърдят, че това не е било арест, а доброволно предаване на властите.

Няколко пъти Баретата се опита да бъде освободен по здравословни причини от съда, но това му бе отказано. Все пак в началото на март под охрана той постъпи в МВР болница за операция.