Имам достатъчно документални основания, че ръководителят на Софийска районна прокуратура в оставка Невена Зартова лично е допринесла Мартин Божанов да придобие демоничния образ чрез осигуряване на прокурорски чадър над него, както и чадър от службите.

Това заяви съдия Владислава Цариградска по време на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса.

Малко преди това съдия Цариградска отказа да седне до Зартова - професионалната й етика като магистрат не й позволявал да седне до колегата си Зартова. "Надявам се да уважите това мое желание. Ако не уважите, е възможно да не допринеса за вашия дебат", каза съдийката. И гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис също отказа да стои до прокурор Зартова.

Правосъдие за всеки: Съдебната реформа да се отпуши сега и веднага или никога

Правосъдие за всеки: Съдебната реформа да се отпуши сега и веднага или никога

За това призовават от гражданската инициатива в свое отворено писмо

Цариградска обясни, че срещу нея е започнала организирана атака с медийни публикации и предупреждения, че ще бъде свалена, ако не удовлетвори исканията на вече покойния Мартин Божанов - Нотариуса. От съдия Цариградска не се искал конкретен резултат, а да се отведе от дело, в което самият Нотариус участвал. На нея ѝ била назначена физическа охрана. До май месец 2023 г. за МВР и по-специално прокуратурата нямало извършени престъпления срещу нея.

"Аз съм била контролирана неправомерно с тайни способи", сподели съдия Цариградска.

Тя посочи, че Нотариуса, Пепи Еврото и държавният инструментариум разполага с най-съкровените тайни на всички около нас. Съдия Цариградска е готова с предложения какво може да се направи, за да се ликвидира "адската машина на държавния инструментариум", както се изрази тя.

Съдия Цариградска поиска да се изисква от Сметната палата вече готовия доклад за КТБ, чрез който може да се проследят паричните потоци, ходили към публични фигури и определени медии. Тя настоя да се изследват и вредите от закритото специализирано наказателно правосъдие в 3 насоки: веществени доказателства по казуса "Осемте джуджета", какво се е случвало с мерките за неотклонение на определи хора, уличени в тежки престъпления и имало ли е внасяне на обвинителни актове, както и специалните разузнавателни средства, които не са се използвали само срещу магистрати.

Цветан Василев оспорва в кипърски съд експертизата по КТБ

Цветан Василев оспорва в кипърски съд експертизата по КТБ

В Кипър е започнало дело срещу бившия главен прокурор

Съдия Владислава Цариградска увери по време на участието си във временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса че не се е подала на мафиотски натиск. Няма обаче да посочи имената на магистратите, ходили в клуба SS.

Тя посочи, че Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов имат желание да държат похлупака затворен - да не се разплете случая "Нотариуса" докрай. Прокуратурата под ръководството на Сарафов не иска да разследва казуса "Осемте джуджета" и списъка за бърз контрол на разследванията на Антикорупционния фонд.

Съдия Цариградска получила предупреждения да се кротне и да млъкне, като особено зачестили преди участието ѝ във временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Най-смущаващият имейл, който се моля да го прочетете като родители: кажете и на съдия Цариградска, че ако не млъкне, мъжът ѝ и децата ѝ ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовира. Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча? Заплахите са, че ако не млъкна, ще ми изкормят гениталиите. Млъкване няма да има, бяха уведомени МВР и сектор "Киберсигурност", отсече съдия Цариградска.

Съдия Цариградска настоя и за промени в НПК, за да може да има тежката дума да определя предмета на разследването, а на само прокуратурата и след няколко месеца ще успее да даде отговор дали политици са били в тесен контакт с Нотариуса.