Започва дело за престъпление срещу бившия шеф на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщи БГНЕС.

Обвинението е по член за престъпление по служба от 2011 година и за това, че като председател на комисията не е взел решение да се разгледа жалба от страна на "Овергаз инк". Самият обвинителен акт е постъпил в Спецсъда в началото на август месец тази година, но сроковете за престъплелнието се намират в период на абсолютна давност, посочи прокурор Албена Рачева, командирована от Софийска градска прокуратура по делото.

Днес бе разпоредителното заседание по него в спецсъда и то бе насрочено за разглеждане по същество за 28 октомври.

Самият Ангел Семерджиев отрича напълно каквато и да е вина, както и наличието на престъпление. Обвинението дошло за него като удар с "мокър и мръсен парцал".

По-късно от спецпрокуратурата уточниха, че Ангел Семерджиев е обвинен през юни 2017 г. от Софийската градска прокуратура за длъжностно престъпление (по чл. 282 от НК).

Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че през 2011 г., в качеството си на длъжностно лице , с цел да причини вреда на "Овъргаз Инк." АД, не внесъл за разглеждане от комисията жалба срещу мълчалив отказ на "Булгартрансгаз" ЕАД да допусне "Овъргаз Инк." АД да навлезе на пазара на природен газ директно, без посредничество на територията на Република България и да доставя природен газ на по-конкурентни цени. Според обвинението от деянието са могли да настъпят немаловажни последици - дестабилизиране на газовия пазар чрез запазване на монопола на "Булгартрансгаз" ЕАД в краткосрочен план, както и риск от налагане на санкции на Република България от Европейската комисия.

Припомняме, Ангел Семерджиев бе председател на енергийната комисия по време на първия мандат на правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ.

В края на януари 2013 година министър-председателят Бойко Борисов поиска неговото освобождаване заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което пък стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. Дни след поисканата оставка избухнаха и големите протести заради цените на тока, довели до оставката и на правителството.

Срещу Ангел Семерджиев имаше и друго разследване - за издаване на лиценз за търговия с електроенергия на фирма, с която е имал и други взаимоотношения. Разследването бе прекратено няколко години по-късно.