Дават на съд продавачка, присвоила над 70 000 лева.

43-годишната обвиняема Минка М. е работела в заложна къща във Варна, която ощетила с пари и вещи на обща стойност 71 294 лева чрез съставяне на над 400 фалшиви документи.

Съдружници в заложната къща били двама съпрузи, които познавали подсъдимата и знаели, че тя има опит в тази сфера. На 9 август 2011 г. Минка М. била назначена като продавач-консултант в заложната къща на семейството.

През лятото на 2014 г. един от съдружниците установил множество необслужени договори за залози с изтекъл срок, както и липса на достатъчно приходи въпреки ежедневната дейност на къщата. Това станало повод да бъде извършена ревизия, при която било установено, че много от билетите в заложната къща и прикрепените към тях вещи, оставени в залог, не са от благороден метал, както се сочело в официалния документ. При друга част от заложните билети липсвал самият залог.

Единствената, която приемала залозите от благороден метал и скъпоценни камъни, била Минка М. Оказало се, че тя системно присвоявала част от поверените й пари, като за целта изготвяла фалшиви официални документи за осъществени фиктивни залози.

Първата измама на Минка М. е от 21 ноември 2011 г. - тя съставила неистински заложен билет и се подписала в графата на заемателя с името на реален клиент на заложната къща. В билета бил вписан като залог златни обеци с тегло 9,5 грама, за които била изплатена сумата 400 лева, докато в действителност към билета обвиняемата прикрепила позлатени обици с тегло под 5 грама на стойност 3 лева. Разликата била присвоена от продавачката.

За периода от 21 ноември 2011 г. до 23 януари 2015 г. 43-годишната жена успяла да присвои 69 303 лева и вещи на стойност 1991 лв.

Предстои делото срещу Минка М. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.