Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд частния съдебен изпълнител Тотко К.
Според обвинението той е нарушил служебните си задължения при извършване на действия по изпълнително дело, с цел да набави имотна облага.

Става въпрос за сделка с апетитен имот в несебърското село Емона.

Въпреки че случаят е от 2007 и 2008 година, името на частния съдебен изпълнител - Тотко К. - съвпада с името на съдебния изпълнител, който е замесен в случая с либийския танкер. Интересното е, че обвинението на прокуратурата е внесено днес, когато частният съдебен изпълнител стана особено актуален покрай либийския казус, застрашаващ държавата ни и с международен скандал.
По-рано днес от прокуратурата също съобщиха, че са започнали разследване на участието на ЧСИ Тотко Колев при смяната на собствеността на плавателния съд.

News.bg не разполага с официално потвърждение от страна на прокуратурата, че става въпрос за едно и също лице. Справка в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители в България потвърждава - има вписано само едно лице ЧСИ с това име - Тотко Дончев Колев, с помощник ЧСИ Кремена Тоткова Колева.

Снимка 399753

Източник: bcpea.org

Прокуратурата се зае със спора за либийския танкер

Прокуратурата се зае със спора за либийския танкер

Спорът касае промяна на собствеността на кораба

Спрямо обвинението в периода от 11 декември 2007 до 14 май 2008 година в качеството си на ЧСИ Тотко К. е нарушил служебните си задължения при извършване на действия по изпълнително дело. Същият издал постановление на 14 май 2008 г. за възлагане на недвижим имот на взискателя И.И., без да изпрати писмо до Служба по вписвания в Несебър с искане за възбрана върху поземлен имот, находящ се в землището на село Емона.

На 12 февруари 2008 година обвиненият извършил опис на същия поземлен имот, без да е налице наложена възбрана на имота към момента на извършване на опис. Към този момент не била извършена и проверка на собствеността, като в постановлението за възлагане на недвижим имот от 14 май 2008 г. вписал същия поземлен имот, който е собственост на Община Несебър, като собственост на длъжника Б.Б.

Росен Желязков: Казусът с либийския кораб е частно-правен

Росен Желязков: Казусът с либийския кораб е частно-правен

"В дипломацията действат мерките на симетрия", подчерта министърът

От тези действия на обвинения настъпили значителни имуществени и неимуществени последици, възлизащи в размер на 584 955 лева, каквато е пазарната стойност на имота.

Заседанието по случая ще се проведе на 14 януари.

Караниколов притеснен от либийския казус, но няма как да се намеси

Караниколов притеснен от либийския казус, но няма как да се намеси

Казусът влиза в кръга на няколко съдебни инстанции, последната от които е ВАС

Припомняме, скандалът с "пленения" либийски танкер стана публичен в края на миналата година от разследване на "Биволь", но доби повече популярност в първите дни на годината.

От страна на българските институции казусът бе коментиран само от министрите Росен Желязков и Емил Караиванов, които заявиха, че макар и случаят да е притеснителен, той е търговски спор между частни лица и българската държава не е страна по случая.
Обратното обаче говори фактът, че частният съдебен изпълнител, намесен в спора - Тотко Колев - е бил придружен от представители на "Гранична полиция" и "Морска администрация" към момента на свалянето на екипажа от плавателния съд.

Георги Милков: Либийците няма да оставят интересите си

Георги Милков: Либийците няма да оставят интересите си

Няма как да се разграничиш от собствените си власти освен с разследване

Междувременно от компанията "Булгаргеомин" ЛТД ДЗЗД изразиха недоумението си от скандала в позиция, разпратена и до медиите. 
Компанията уверява, че действията им са изцяло законни и разполагат с документи за това, а създалата се ситуация била клеветническа кампания от либийска страна.

В "Булгаргеомин" недоумяват от клеветите и лъжите около либийския танкер

В "Булгаргеомин" недоумяват от клеветите и лъжите около либийския танкер

От компанията твърдят, че имат всички законови основания и документи