Министърът на икономиката Емил Караниколов бе лаконичен по скандала с либийския танкер. Това е спор между две страни, ние няма как да се намесим, заяви той в Министерския съвет. При всяко положение казусът е притеснителен. Освен това темата е в ресора на други министерства.

Коментарът си Караниколов направи в отговор на журналистически въпрос след заседанието на НСТС.

Припомняме, вчера - 7 януари, имаше спешни срещи в МВнР. Вчера коментарите бяха, че България и Либия са едва ли не на прага на търговска война.

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Заради либийски танкер, задържан в Бургас

Според публикации, арабската страна се е заканила да задържа всеки кораб под български флаг, който влезе в нейните териториални води. У нас по спешност пристигна либийски пратеник на преговори с външното ни министерство.

Беше извикан и шефът на "Морска администрация". Съдебен спор за либийски танкер, държан в български териториални води, завърши със смяната на името на кораба и собственика му.

Това се е случило в края на миналата година, като на борда са се качили частен съдебен изпълнител и частна фирма, придружени от две държавни институции - "Морска администрация" и "Гранична полиция".

Георги Милков: Либийците няма да оставят интересите си

Георги Милков: Либийците няма да оставят интересите си

Няма как да се разграничиш от собствените си власти освен с разследване

Флагът на кораба е сменен, а екипажът - изпратен да си ходи. Спорът за 62-тонния либийски танкер тъне в съдебни дела повече от година. Блокиран е на пристанището в Бургас по искане на българската фирмата "Булгаргеомин ЛТД" заради дългове на либийската държава към нея.

Казусът влиза в кръга на няколко съдебни инстанции, последната от които е ВАС. С решение отпреди седмица Върховният съд казва, че корабът е задържан незаконно в наши води. Решението обаче закъснява, защото плавателният съд вече плава под панамски флаг и е със сменено име.

Смяната става по настояване на частен съдебен изпълнител Тотко Колев, който представя на "Морска администрация - Бургас" и на "Гранична полиция" документи, че корабът има ново име и панамски флаг. Между смяната на името и отплаването минават няколко дни.

На 27 декември от кораба е свален либийският му капитан и е заменен от украински. След смяната на името на кораба от БАДР на БДИН и свалянето на либийския флаг към българската държава потичат много протестни ноти от страна на либийската официална власт.