Окръжна прокуратура - Бургас образува досъдебно производство за това, че през периода 10 март -30 август 2018 г., частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишило правата си, с цел да набави за другиго имотна облага.

Случаят касае незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер.

Съдят за измама с имот ЧСИ-то от либийския случай

Съдят за измама с имот ЧСИ-то от либийския случай

За апетитен имот в село Емона, Несебър

Делото е образувано по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара от търговско дружество, собственост на Либийската държава. 

Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд - танкер. Спорът по изпълнителното дело касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд.

Караниколов притеснен от либийския казус, но няма как да се намеси

Караниколов притеснен от либийския казус, но няма как да се намеси

Казусът влиза в кръга на няколко съдебни инстанции, последната от които е ВАС

Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този акт бургаски частен съдебен изпълнител е предприел действия по публичната продажба на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество.

Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на България.

Сигналът е постъпил от страна на адвокатите, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21 декември. Още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Заради либийски танкер, задържан в Бургас

Припомняме, скандалът с "пленения" либийски танкер стана публичен в края на миналата година от разследване на "Бивол", но доби повече популярност в първите дни на годината.

От страна на българските институции казусът бе коментиран само от министрите Росен Желязков и Емил Караиванов, които заявиха, че макар и случаят да е притеснителен, той е търговски спор между частни лица и българската държава не е страна по случая. Обратното обаче говори фактът, че ЧСИ е бил придружен от представители на "Гранична полиция" и "Морска администрация".

Георги Милков: Либийците няма да оставят интересите си

Георги Милков: Либийците няма да оставят интересите си

Няма как да се разграничиш от собствените си власти освен с разследване

Според журналиста от 24 часа Георги Милков именно това е притеснителното и може да провокира международен скандал. От страна на МВнР до този момент няма официална позиция. 

От компанията "Булгаргеомин" ЛТД ДЗЗД изразиха в позиция, разпратена и до медиите, недоумението си от скандала, увериха, че действията им са изцяло законни и разполагат с документи за това. Според тях е клеветническа кампания от страна на либийската страна.

В "Булгаргеомин" недоумяват от клеветите и лъжите около либийския танкер

В "Булгаргеомин" недоумяват от клеветите и лъжите около либийския танкер

От компанията твърдят, че имат всички законови основания и документи