Тръгна делото срещу бившия съветник на ДАНС Алексей Петров и още двама души за пране на над 3,3 млн. лева.

Подсъдимите пожелаха делото да се гледа по съкратената процедура, като част от свидетелите са и експертите по графическите експертизи. Подсъдимите обаче не се признават за виновни.

Обвинението е за изпиране на над 3.3 млн. лева, като парите са били присвоени от две фирми. Според обвинението престъпленията са извършени в периода 2006-2008 г. Подсъдими с Петров са още двама души - Явор Джиев и бившият председател на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев.

Алексей Петров препоръча сделката, за която го обвиняват, да се изучава

Алексей Петров препоръча сделката, за която го обвиняват, да се изучава

Споразумението СЕТА може да е унищожително за малкия и средния бизнес, смята бившият агент

Според защитата обвинителният акт съдържа процесуални нарушения. В началото на заседанието, преди да тръгне делото, адвокатите на подсъдимите настояха за прекратяване на делото връщане на обвинителния акт на прокуратурата. Адвокатът на Алексей Петров - Ина Лулчева заяви, че обвинението е неясно и противоречиво. По думите й, Петров е обвинен, че участвал в присвояване като помагач. В същото време обвинението му не било идентично с това на другите двама, които са обвинени в присвояване, улеснено чрез сключването на неизгодна сделка. Петров няма обвинение, че ги е подпомогнал чрез неизгодна сделка.

Прокуратурата трябвало да посочи кой е бил инициаторът и как е дал идеята за това престъпление, коментира друг адвокат. Защитата посочи също, че на места в обвинителния акт пише: "На неустановени дата и място обвиняемите извършили това и това...". Нямало и нито една дума защо договорите са неизгодни.

Съдят Алексей Петров за пране на 3.3 млн. лв.

Съдят Алексей Петров за пране на 3.3 млн. лв.

Преди 2 дни е образувано дело...

Прокурорите отговориха, че няма изискване обвинението на помагач да бъде огледално на това на извършителя. Нямало основание за връщане на обвинителния акт и не са допуснати нарушения, смятат двамата прокурори по делото. Според тях възраженията на адвокатите са въпрос по същество, а не са за обсъждане в настоящия момент.

Неоснователно според прокурорите, е и изискването да се конкретизират датата и мястото. Прокуратурата не може да посочи факти, които не са установени в досъдебното производство, изтъкнаха представителите на държавното обвинение.

След кратко съвещание с членовете на състава съдия Александра Йорданова отхвърли искането на адвокатите като неоснователно. По думите й, изложените доводи са по същество и по тях становище ще има при постановяването на присъдата и мотивите.

Любопитното е, че представителите на двете фирми, които според прокуратурата са ощетени, заявиха, че не са пострадали и не желаят да бъдат конституирани като страни по делото.

Припомняме, срещу Алексей Петров имаше вече едно разследване за пране на пари, което започна след ареста му през 2010 г. и беше известно като "Големия Октопод". Тогава МВР пусна гръмко съобщение за разбита престъпна група с мащабна дейност - рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване на "Кремиковци" АД, данъчни престъпления и сводничество. Четири години по-късно делото беше прекратено, без да влиза изобщо в съда.