Съмнителни обществени поръчки в затворите, тромава администрация в множество структури, назначения на избрани хора и уволнения на неудобни такива. Това е заварил в ресорното си министерство и подопечните му агенции служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. В сряда той даде брифинг, на който отчете дейността си в първия си месец на поста.

"При проверката в Агенцията по вписванията се установиха редица недостатъци и нарушения, като нарастването на броя на необработените годишни финансови отчети. Докато през 2017 г. те са били 350 000, към днешна дата те са близо 1 милион. Освен това Европейската комисия е задействала наказателна процедура поради това, че търговският регистър още не е свързан към бизнес регистрите и не е въведен софтуер с отворен код, за да стане общодостъпна тази система", каза Стоилов.

Проверяват АДФИ

Проверяват АДФИ

Одитът е по сигнали за нарушения

Именно това са част от причините, поради което министърът лично е отстранил директорът на Агенция по вписванията Габриела Козарева, като мястото й заема Даниела Митева.

Сред нередностите в агенцията е и това, че при все че има голямо забавяне на работата й, има 35 незаети щатни бройки, някои от които за важни ръководни длъжности, за които не е направено дори усилие, за да бъдат запълнени. Имало назначения на хора на позиции, за които са нямали необходимата компетентност, както и уволнения на неудобни служители. Освен това Козарева се самоопределила като ръководител по европрограма, за която били отпуснати 26 000 лева, казаха още от екипа на служебния министър.

Все още тече проверка на възложени обществени поръчки в системата на затворите, за които са отделени 75 млн. лева.

Янаки Стоилов подхваща Агенция по вписванията, Търговския регистър, обществените поръчки

Янаки Стоилов подхваща Агенция по вписванията, Търговския регистър, обществените поръчки

Новият екип на Министерство на правосъдието - от адвокат до журналистка

Но и преди да е завършила проверката, подчерта Стоилов, при някои от тях се забелязват нередности и цени над пазарните. Такива например са поръчката за доставка на храни и напитки в затворническите лавки, на униформи на надзирателите, дезинфектанти и др.

От министерството на правосъдието си поставят за цел също така намаляване на бюрократичните забавяния в процедурата за получаване на българско гражданство, което "създавало незаконни практики", както и ограничаване на получаването на паспорт срещу инвестиции.