Според проучвания в България женската част от обществото не е достатъчно информирана за начините за предпазване от нежелана бременност.

Около 6% от българките са чували за back up (спешна) контрацепция.

Официалната статистика сочи, че броят на абортите у нас е около 40 000 за последната една година. По неофициални данни този брой е много по-голям - между 200-300 000, тъй като голяма част от абортите се извършват в частни клиники и кабинети, които не се наблюдават.

В последно време често се наблюдават тежки усложнения след абортиране, алармира проф. Генка Петрова на пресконференция, посветена на „Back up контрацепция", пише Здраве.нет.

Back up контрацепцията действително може да доведе до ефикасно намаляване на броя на абортите в България, посочиха специалистите.

Back up контрацепция- една таблетка и се приема до три дни след непротектиран полов контакт. Може да се намери в повечето аптеки в страната. Закупува се без рецепта. Лекарственото средство няма абортивен ефект, а предотвратява нежеланата бременност.

В световен мащаб при 200 милиона бременности на година се правят около 50 милиона аборти.

Около 40% от тях са нелегални, което води до смъртност за 200 жени дневно.

Само преди дни след социологическо проучване бе обявено, че България е една от първите страни по брой на абортите сред млади момичета.