Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) определи 23 юни 2021 г. за датата за провеждане на събеседване с допуснатия кандидат Валентина Маджарова - заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура. Тя изпълнява функциите "административен ръководител" на Специализираната прокуратура за избор на административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Припомняме, че предишният председател на Специализираната прокуратура Димитър Петров подаде оставка през май 2020 г. На неговото място бе избран Ангел Илиев за временно изпълняващ тази длъжност.

От "Демократична България" в 45-то Народно събрание поискаха закриване на Специализираната прокуратура. Припомняме, откриването на специализираното правосъдие стана през 2010 г., а десет години след това лично един от създателите му бившият функционер от ГЕРБ Цветан Цветанов поиска закриването им. Това предизвика и мълчаливият протест на прокурори и следователи пред Съдебните палати в редица градове на страната.

Прокуратурата против закриването на спецправосъдието

Прокуратурата против закриването на спецправосъдието

Искането е чисто политическо и то от подсъдими и обвиняеми, правната комисия го прие на първо четене