Съдебният помощник Галя Янева е подала молба за едностранно прекратяване на трудовото правоотношение с 30-дневно предизвестие на основание чл. 326, ал. 1 от Кодекса на труда. Молбата е подадена вчера, 16 февруари.

Това съобщават от пресслужбата на СГС, след като във връзка с трудовите отношения на Янева се разразиха скандали.

Припомняме, Галя Янева е съпруга на председателя на РЗС Яне Янев, който пък в момента е съветник на премиера Бойко Борисов.

Галя Янева бе обаче сред служителите на СГС, които не издържаха атестационния тест, на който подложиха всички съдебни помощници. На теста Янева е получила 3 точки, от възможни 34, припомнят от самия Градски съд.

В деня (18.12.2015 г.), в който всички съдебни помощници се явиха на теста, Галя Янева бе в болничен. Веднага след като се яви на работа, на нея й бе даден еднакъв по тежест, но различен тест от този на колегите й.

Малко по-късно стана ясно, че от Главна инспекция по труда не дават разрешение за прекратяване на трудовото правоотношение на трима съдебни помощници, които не издържаха атестационния тест. Сред тях бе Галя Янева.

От СГС тогава подчертаха, че Инспекцията по труда не е дала никаква мотивация.

Информацията за провала на Янева излезе едновременно със SMS скандала във Висшия съдебен съвет, когато Яне Янев обяви, че той е изпратил съобщението на премиера Бойко Борисов. А шефът на СГС Калоян Топалов обобщи скандала с репликата: "Търсете съпругата."