Смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца не е причинена от побоя. Той е починал от сърдечно заболяване. Това става ясно от петорната съдебно-медицинска експертиза, която прокуратурата разпространи до медиите с разрешение на наблюдаващия прокурор.

В нея категорично се подчертава, че нараняванията от побоя не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта на младежа. Експертите правят това заключение предвид вида, характера, тежестта и мястото на нараняванията.

Съдебните медици са установили, че Тодор е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето - аритмогенна деснокамерна дисплазия (кардиомиопатия), което има продължително протичане и постепенно развитие. Това е установено на базата на макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечния мускул.

Припомняме, 12-ти януари дванадесетокласникът Тодор Йорданов загуби живота си в центъра на Враца. До трагичния му край се стигна след сбиване с двама мъже.  

За побоя бяха обвинени братята Иван и Десислав Дамянови, които впоследствие бяха освободени срещу гаранция от 2000 лева.

Случаят разбуни духовете във Враца, а хората се разделиха на два лагера – част от тях искат възмездие за Тодор, а другите са убедени, че именно той е започнал разпрата, тъй като е изскочил от колата си въоръжен с бокс.

В заключението на съдебно-медицинската експертиза пише, че причината за смъртта е: „Ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход”.

В експертизата се посочва, че в сърдечния мускул има тежки болестни промени, водещи до сърдечни проблеми и аритмии. Това налагало специализирани кардиологични прегледи.

Съдебните медици са категорични, че при тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.

Ударите са причинили болка и страдание, но не са били с голяма сила. Част от уврежданията по тялото на Тодор са получени, след като му е прилошало и е паднал на земята, а други при реанимирането му.

Наличие на алкохол и упойващи вещества не е установено, става ясно още от експертизата.