Върховния касационен съд осъди окончателно на 22 години и половина затвор Петър Асенов, който е обвинен за изнасилвания и грабежи.

Асенов е обвинен за 42 документирани престъпления, от които 9 изнасилвания, 15 блудства, 34 грабежа, съобщава Би Ти Ви.

Според обвинителния акт престъпленията са били извършени за периода от 2 март 1994 до 7 ноември 1995 година.

По време на заседание в Софийския градски съд преди години стана ясно, че грабежите са за над 268 хиляди стари лева, повечето от жертвите на серийния изнасилвач са малолетни и непълнолетни момичета.

В жалбата си до ВКС адвокатите на Асенов заявяват, че всяко едно от определените наказания е несправедливо завишено.

Според ВКС обаче, предишният съдебен състав точно е отчитал доказани обстоятелства с влияние за справедливостта на наказанието.

Върховните магистрати смятат, че Асенов е извършил и редица блудства и изнасилвания. Всяко от тях се е характеризирало с особености, изразяващи висока степен на обществена опасност на извършеното - продължителна и настойчива принуда, в това число към малолетни деца, брутални действия, подчертана продължителност по време на самото деяние, сериозни последици за пострадалите като физическо и емоционално страдание.

Според съда Асенов упорито е повтарял престъпното си поведение, причинил е сериозни общественоопасни последици, засягайки в значителна степен личността и имуществото на множество граждани.

Първото от поредицата престъпления подсъдимият е осъществил само година след условно-предсрочно си освобождаване на 29 април 1993 г. от изтърпяване на остатъка от наложеното му наказание също за грабеж от 17 години и 6 месеца лишаване от свобода.