Софийска районна прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност 21 лица, които чрез интернет платформи са установявали контакт с деца с цел блудствени действия, информират от пресцентъра на прокуратурата.

Според прокуратурата през изминалата година в град София, обвиняемите са събирали информация чрез сайтове за запознанства и интернет приложения, за лица, ненавършили 14-годишна възраст. Целта им е била да установят контакт с тях и да извършат блудствени действия и полово сношение.

По случая е образувано досъдебно производство. Наказанието за такова престъпление е наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. В хода на разследването са извършени множество действия, разпитани са свидетели и са претърсени над 30 адреса и моторни превозни средства. Извършени са и 12 обиска на лица.

Задържани са 21 лица. 16 от тях на територията на София, други 5 в други градове на страната. Издирват се още четири души, като се предполага, че някои от тях вече са напуснали страната.

Обвиняемите са на възраст между 22 и 76 години. Петима от тях са криминално проявени.

Предвид опасността обвиняемите да извършат друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането им за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо всичките 21 лица.

Разследването по случая продължава.

Разбиха бардак, разположил се в 3 жилища в София

Разбиха бардак, разположил се в 3 жилища в София

Ръководителят на групата пускал обяви в интернет сайтове