Името на шефа на СДВР Любомир Николов е сред най-спряганите за нов главен секретар на МВР. Това твърдят източници на bTV от системата.

Именно Николов беше първото новоназначение на вътрешния министър Калин Стоянов. Той е в системата от повече от 20 години, като през част от това време е работил в сектор "Фалшификации" в ГДБОП, началник сектор и началник отдел в ГДБОП.

От юни 2021 г. е заместник-директор на главната дирекция, като по това време вътрешният министър беше директор на ГДБОП.

Още преди официално да стане ясно, че Николов ще оглави Столичната полиция, Стоянов заяви, че постът ще бъде поет от човек от системата с опит и няма да бъде изненада за никого.

Припомняме, по-рано днес главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка, тъй като "не желае да става част от опита за политическа употреба" на ведомството

Решението му бе обявено, след като вътрешният министър Калин Стоянов прогнозира трудни дни за него, тъй като по-рано през деня стана ясно, че президентът Румен Радев е изпратил официален отказ до ресорното министерство да освободи Тодоров от длъжност.

Главсекът на МВР подава оставка
Обновена

Главсекът на МВР подава оставка

Той смята, че е невъзможно да работи в настоящата ситуация във ведомството

Това се случи, след като миналата седмица министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изпрати мотивирано искане за това към Радев.

В средата на месеца отстраняването на Тодоров поиска премиерът Николай Денков след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и убийството на Алексей Петров.

Силовият министър обвини главния секретар на МВР, че заради бездействие е отговорен за смъртта на шестима служители на ведомството.

От своя страна бившият вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че вижда в искането за отстраняване на главсека на МВР саморазправа със системата.

Самият Радев още миналата седмица отсече, че няма никакво намерение да се отзове и да смени главния секретар на МВР, както правителството иска, тъй като според него това би обслужило единствено интереси, различни от обществените.

Тежки дни за главния секретар на МВР обеща вътрешният министър

Тежки дни за главния секретар на МВР обеща вътрешният министър

След като президентът отказа да освободи Петър Тодоров