Силовият министър Калин Стоянов обвини главния секретар на МВР, че заради безедействие е отговорен за смъртта на шестима служители на ведомството. Шестимата полицаи загинаха в рамките на противодействието на МВР в нелегалната миграция.

Заради бездействията на главния секретар убиецът от Цалапица е напуснал страната. Вътрешните проверки са установили редица нередности в работата на полицейските управления в Цалапица и Пловдив. Там е установено, че липсва организация, служителите на реда не са предприели действия за издирване на убиеца. Допуснато е той да напусне страната, стана ясно от брифинга на вътрешния министър след заседанието на МС.

Според Стоянов има редица пропуски в работата на Петър Тодоров. Едновременно с това МВР отчита ръст на престъпността.

Министър Стоянов припомни и какви са правомощията на главния секретар на МВР. Той е длъжен да планира и организира основните дейности във ведомството и да отговаря за тяхното изпълнение. Това, според МВР шефа не е изпълнено от страна на главен комисар Петър Тодоров. Затова се е стигнало и до смъртта на шестима полицаи по време на изпълнение на служебните им задължения. В резултат на неосъществен контрол от страна на главния секретар има ръст на престъпленията против личността - като визира и нарасналите случаи на домашно насилие над жени.

Нито една повече: Стотици протестират срещу насилието над жени в страната

Нито една повече: Стотици протестират срещу насилието над жени в страната

Протести в София, Стара Загора, Пловдив, Бургас и Варна

Стоянов припомни и убийството в столицата на известен психолог и това, че майката на жертвата многократно е подавала сигнали срещу убиеца. Не им е обърнато необходимото внимание, според министъра.

Освен това все още не е ясен механизмът, по който Ангел Христов е влязъл в България. Този случай е в процес на изясняване, каза той, но стана ясно, че и този казус е сред мотивите за исканата оставка на Тодоров.

До назначаването на нов главен секретар неговите функции ще се изпълняват от заместник-главния секретар на ведомството.

Надявам се, че президентът на Република България да възприеме нашите аргументи, да прояви разбиране при вземане на решението относно искането за освобождаване на главния секретар на МВР, подчерта вътрешният министър.

Кабинетът очаква решението на Радев за главсека

Кабинетът очаква решението на Радев за главсека

Кабинетът настоява за оставката на главния секретар на МВР, за да подготви местния вот

Все още не е коментирано име на нов главен секретар. Вътрешният министър все пак отчете, че Петър Тодоров е подал оставката си при поредния случай на починал полицай по време на изпълнение на служебните си задължения, но Румен Радев не я е приел. Министърът все пак е оптимист, че този път държавният глава ще се съобрази с аргументите на кабинета.

В момента главен секретар е Петър Тодоров, назначен през през август месец 2021 г. по време на служебното правителство на Стефан Янев с вътрешен министър Бойко Рашков. Припомняме, че позицията на главен секретар е съгласувателна с президентството - държавният глава издава или не издава указ след предложение от страна на кабинета. 

Премиерът Николай Денков заяви в началото на днешното правителствено заседание, че очакват решението на държавния глава Румен Радев.