Още другата седмица Министерски съвет ще предложи на президентството да бъде сменен главния секретар на МВР. Това ще стане след доклад на министър Калин Стоянов, в който той ще опише защо няма доверие на главния секретар.

Това обяви на брифинг премиерът Николай Денков след съвещание в МС с ръководството на МВР и службите по повод последните тежки престъпления в страната.

Част от дискусията днес показа, че има и вътрешен проблем в МВР, посочи Денков. Има няколко групи факти, които показват, че има проблем с организацията вътре във вътрешното ведомство и те са свързани с отговорността на главния секретар на ведомството. Министърът не работи с него и смята, че има проблеми по отношение на организацията, коментира премиерът.

Денков е настоял Стоянов да подготви доклад за искане на смяна на главния секретар на МВР. Припомняме, че позицията на главен секретар е съгласувателна с президентството - държавният глава издава или не издава указ след предложение от страна на кабинета. В момента главен секретар е Петър Тодоров, назначен през през август месец 2021 г. по време на служебното правителство на Стефан Янев.

Денков е изпитвал министъра на вътрешните работи по конспект от въпроси какво е свършило МВР, откакто са на власт, от което е станало ясно, че няма стиковка между него и главния секретар на вътрешното ведомство. "МВР първо трябва да си подредят къщата в тази част, която липсва, ако не са стиковани министърът и главният секретар. Важно е всички институции да работят заедно", изтъкна той.

Категорично не можем да говорим за гангстерска война, нито за увеличаване на криминалните престъпления, противопостави се на апокалиптичните публични оценки от последните дни самият вътрешен министър Стоянов. Той защити правомощията си да извършва кадрови промени.

Няма да позволя на никой да се бърка в кадровата ми работа, отсече Стоянов, включително и главният секретар на МВР. Стоянов заяви, че за да има резултати, за които после от него ще се търси отговорност, той трябва да има доверие на хората, с които работи.

Последният месец работихме по 4 тежки престъпления - по две от тях за двойното убийство в Лозен и убийството в центъра на София, извършителите са задържани с постоянни мерки. За третото убийство в Цалапица убиецът също е известен, като е издадена европейска заповед за арест. За убийството на Алексей Петров, Калин Стоянов увери, че се работи по множество версии и нито една няма да бъде изключена, докато не бъде старателно проверена. 

Относно появилата за информация в медийното пространство за смъртта на Петър Петров - Пепи Еврото в Дубай. Калин Стоянов заяви, че се проверява информацията за смъртта по от инфаркт през Интерпол. Когато има отговор по темата, властта ще я предостави пред медиите.

Извършват се анализ и разследване как Ангел Христов, единият брат Галев, е успял да влезе в България. Ангел Христов е починал от естествена смърт и няма никакви индикации за насилствена такава.

Няма лице, което да е обсъждано в какъвто и да било формат за нов главен секретар. Първо трябва да има акт, който зависи от президентството. Когато бъде освободен сегашният главен секретар, тогава ще се обсъжда и новият човек, който ще заеме поста на главсека.

Денков не е обсъждал по време на съвета по сигурността реформа в службите. Премиерът изтъкна, че институциите не работят добре помежду си, но е важно да положат усилия да работят заедно.

Алексей Петров няма нищо общо с формирането на правителството и нищо общо със законодателната и управленската програма. Самият Денков не е виждал Алексей Петров, освен в общи срещи в НСТС, където участва и Съюзът за стопанска инициатива, никога не е говорил с него. "Това е измислица и в момента някои се опитва да я използва като политически актив. Ако се погледнат говорителите с тази политическа тема, това са същите политици, които се опитват да съборят редовното правителство и други решения", коментира премиерът и определи твърденията като "измислена история".

Денков добави, че мерките, които са обсъдени по време на съвета по сигурността е как да бъдат избегнати следващи престъпления. Важно е институциите да ускорят обмена на информация помежду си - МВР, службите и прокуратурата. Вече бе сключено споразумение за обмен на информация и координация за наркотрафика и проблемите с трафика на мигранти. Това, което е договорено е, че министър Стоянов ще влезе във връзка с прокуратурата и на сключеното вече споразумение да бъде разширен обхватът с престъпленията срещу личността и борбата с корупцията. В споразумението като партньори трябва да се включат КПКОНПИ и ДАНС.

Като други мерки, които властта ще предприема, Денков посочи: да се разшири една практика, която се оказа изключително ефективна срещу телефонните измами и отнемането на МПС - там, където има лица с повече висящи досъдебни производства в такива случаи МВР заедно с прокуратурата да направят преглед на въпросните досъдебни производства и да ги обединят. Ще се засили и превантивната работа с криминалния контингент.

Държавата ще се справя по-добре с тежки престъпления, обеща премиерът.