Делата срещу народните представители се разглеждат от Специализирания наказателен съд, когато се повдигне обвинение за подсъдно престъпление. Да изчакаме проверките по "Апартамент гейт" да завършат, преди да коментираме. За това призова председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев пред bTV. Изказването му беше по повод въпрос дали някой от замесените политици в имотния скандал може да се окаже подсъдим.

Ушев заяви, че не може да коментира нито апартаментите, нито средствата, с които те са закупени, тъй като не е запознат със случая.

Запитан дали човек на подобна позиция трябва да излезе в платен годишен отпуск, ако бъде обвинен, той изрази мнение, че това е лична преценка на всеки. Ушев обаче призна, че може би в конкретния случай е разумно, за да се осигури обективна проверка.

Той отказа да коментира и отказа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да излезе в отпуск, тъй като нямал имот.

Ушев отчете драстично увеличаване на постъпилите и разгледани дела в Спецсъда през 2018 г. Той съобщи, че са постъпили 55% повече дела от общ характер, а с 32% са се увеличили въззивните дела от частен характер. Съдебните заседания по негови думи са се увеличили с над 40% спрямо 2017 г.

Лозан Панов няма имот и няма да подава оставка

Лозан Панов няма имот и няма да подава оставка

Всеки има право да избира кумовете си

Запитан за някои от знаковите дела, които са били разгледани, Ушев подчерта, че всички дела, които се разглеждат в Апелативния специализиран наказателен съд са такива и отказа да отличава някое от тях като по-важно.

Магистратът посочи, че през 2018 г. са произнесени общо 20 присъди. От тях имало над 50% увеличение на потвърдените и изменените присъди. Ушев обаче призна, че е по-висок и процентът на отменените присъди.

Въпреки че през 2017 г. са били потвърдени 18 от 22 присъди, а през миналата година резултатът е бил едва 7 от 20, Ушев бе категоричен, че това не означава липса на ефективност. Той подчерта, че през първото тримесечие на тази година се отчитат само потвърдени дела. Някои от върнатите дела пък се връщали със спорни мотиви.

Ушев посочи, че само 8 от 20 дела са върнати за ново разглеждане. Това ставало понякога, тъй като ВКС имали високи изисквания за доказателствата.

За липса на ефективност не може да се говори, особено при делата за организирани престъпни групи, отсече той и напомни, че в доклада си Европейската комисия е прекратила мониторинга си по показателя, свързан с организираната престъпност именно заради работата по тези дела.

Лозан Панов предложи на ВСС да наложи дисциплинарно наказание на шефа на АСНС

Лозан Панов предложи на ВСС да наложи дисциплинарно наказание на шефа на АСНС

Според него той е извършил две нарушения по делото "Иванчева"

След настояване все пак да посочи някое по-знаково дело, Ушев даде пример с т.нар. дело "Палките" - група в КАТ за корупционни престъпления. При него въпреки че е имало оправдателна присъда на първа инстанция, Апелативния спецсъд е постановил осъдителна присъда за 8 от 12-те обвиняеми, по думи на магистрата.

Ушев напомни и за друго знаково дело, а именно "Килърите", което е завършило с осъдителна присъда от 10 години "лишаване от свобода".

Той обаче обясни, че все още няма как да има осъдени по високите етажи на властта, тъй като делата за корупция са подсъдни само от година и половина.

Ушев все пак изтъкна, че има значително подобрение по този показател, напомняйки, че във всеки по-голям град ежемесечно се разбиват престъпни групи и повечето от замесените лица биват осъдени.

Хората, с които работя в Апелативния специализиран съд, са почтени и си вършат работата съвестно, каза още магистратът. И за корупцията ще дойде време, когато ще си говорим не с негативен оттенък, а с конкретни резултати, убеден бе той.

ВСС не започна дисциплинарно производство срещу Георги Ушев

ВСС не започна дисциплинарно производство срещу Георги Ушев

Шефът на Апелативния спецсъд бе проверен по делото "Иванчева"

Относно делото "Иванчева", по което възникна спор между него и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Ушев подчерта, че съдийската колегия е отхвърлила предложението на Панов да се образува производство срещу него с 9 на 1 гласа. Той заяви, че никой не оспорва правото на шефа на ВКС да инициира проверка, но все пак посочи, че опитът за влияние може да се маскира зад привидно легални действия.

Всеки съдия, когато усети такъв опит за намеса, е длъжен да реагира, посочи той и напомни, че в случая е имало реакция срещу действията на Панов от страна на 11 апелативни съдии.

Срещу моите действия никой никога никъде не се е оплакал, подчерта Ушев.

Запитан кога ще има осъден политик в Апелативния специализиран наказателен съд, той призова да се изчакат процесите и съдиите да преценят доказателствата по тях.

Не е далеч времето, когато и това ще се случи, завърши Ушев.