Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, съобщава БГНЕС.

Припомняме, делото за мярката за неотклонение на Тодоров беше отложено от понеделник за днес, тъй като двама от защитниците на Тодоров не се явиха в съдебната зала.

Тодоров, който е обвинен в подбудителство за кибертероризъм за атаката срещу НАП, се намира в ареста с най-тежката мярка за неотклонение от лятото досега.

Другото му обвинение е за организирана престъпна група с користна цел, на която е ръководител. В нея участници са търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

Припомняме, през юли 2019 г. стана ясно, че базите с лични данни на НАП са пробити от хакери. При тази атака, за която не бе съобщено кога е станала, изтекоха ЕГН-та, имена и адреси на над 5 милиона българи.

Шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров не бе доведен в съда

Шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров не бе доведен в съда

Отложиха гледането на мярката му за неотклонение

За атаката хакер информира медиите, че са изтекли личните данни на над 5 млн. българи от Националната агенция по приходите (НАП). След това бе арестуван 20-годишен компютърен специалист от частната фирма ТАД груп, който след това бе освободен.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментира втори мейл до определени медии, чиито автор твърди, че от 11 г. се източват лични данни, че авторът на хакерската атака е руснак, женен за българка. Мейлът му е получен само от Нова телевизия и писмото е на английски език с обидни квалификации за дигиталното ниво на българското правителство.

По-късно ГДБОП влезе отново във фирмата, отново задържа и младия компютърен специалист, и търговския директор на компанията.

На 25 юли стана ясно, че обвинения за хакерската атака в НАП са получили трима души - Кристиян Бойков, изпълнителният директор на фирмата Георги Янков и собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров. Обвинението е за тероризъм.

Иван Тодоров: Не съм поръчвал нищо
Обновена

Иван Тодоров: Не съм поръчвал нищо

Защитата не пожела да коментира

Бяха проверени и всички бивши служители на тази фирма.

Собственикът на тази фирма - "Тад груп" - Иван Тодоров, бе арестуван на летището при пристигането си в България от задгранична командировка.

Проверката от кога и как са изтекли данните от НАП започна на 15 юли 2019 г.

В края на месец август Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5,1 млн. лв. От своя страна НАП оспори наказателното постановление.

В парламента беше създадена Временната комисия за проверка на източването на данните от приходната администрация.