ВАС не е разрешил строежите на плаж Корал. Това заяви неговият председател Георги Чолаков пред Би Ти Ви.

През 2007 година разрешенията за строеж са изпратени служебно на РДНСК Бургас за проверка. Службата проверява дали разрешенията са законосъобразни. Въпросните дюни са нанесени много по-късно в карта, а териториите са били урбанизирани от местната власт.

Проверява се дали разрешението за строеж от 2007 година е било законосъобразно тогава, а не към настоящия момент, увери Чолаков.

Над 30 дела са спечелени за строеж на плаж "Корал"

Над 30 дела са спечелени за строеж на плаж "Корал"

По думите на инвеститор в терена нямало дюни

По думите му докато не отпадне строителната забрана от 2014 година, на плаж "Корал" не може да се строи.

Издадено при допуснати груби нарушения на правилата може да бъде решение, обявено за нищожно. Решението за плажа трябва да е издадено от главния архитект на Царево, а това издадено от главния архитект на София. "Нищожност е едно правно нищо, тоест това не съществува", допълни Чолаков.

Държавата трябва ясно да е разписала къде точно не може да се строи. С това биха могли да се избегнат противоречия между инвеститори и екозащитници.

Както по отношение плажа "Корал", така и във връзка с парк Пирин, са приложени законът и правните норми. "Никой не ни натиска бутона, нито на мен, нито на съдиите във Върховния административен съд", категоричен беше Георги Чолаков.

ВАС отрича да е разрешил застрояването на плажа "Корал"

ВАС отрича да е разрешил застрояването на плажа "Корал"

Органът по контрол е РДНСК, а протестът на прокуратурата е десет години след издаването на разрешенията