Председателят на ВКС Лозан Панов призова премиера Бойко Борисов да каже кой му е изпратил съобщението за случващото се на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Призивът на Панов към премиера е да разкрие цялата истина.

По думите на Панов по този начин Борисов ще покаже, че държи на независимостта на съдебната система и авторитета на институциите.

Разкриването на факта кой е изпратил смс-а до премиера и поемането на отговорност от страна на този човек засяга независимостта на съдебната система. Председателят на ВКС посочи, че независимостта на съдебната система зависи от това дали има член на ВСС, който при важни решения се отчита пред политици и се възползва от познанството си с политици.

Припомняме, преди две седмици Лозан Панов показа препратен му от премиера Борисов смс с информация за случващото се по време на заседанието. Панов тогава заподозря за това членът на ВСС и настоящ представляващ Димитър Узунов, който обаче разпространи разпечатка от мобилния си оператор. Скандалът около този смс доведе изненадващо в залата на ВСС и премиера Борисов седмица по-късно.

Лозан Панов отново беше обвинен в политически изказвания от колегата си Светла Петкова, която го и атакува с искане да даде отчет за свършеното като председател на ВКС.

Според бившия представляващ съвета Соня Найденова обаче не трябва да се влага лош смисъл в думата политика, защото според нея членовете на Съвета трябва да вършат политика по управлението на Съдебната власт и защитата на нейната независимост.

На заседанието на ВСС днес се оформи началото на поредния скандал, потушен временно от изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров, че отказва да участва в този цирк, който според него е въпросът за изпратения до премиера смс.

Членовете на ВСС решиха, че ще продължат с дебатите едва след приключване на работата си по точките от дневния ред.

В края на заседанието Лозан Панов призова отново, който е пратил смс-а на Борисов, да си поеме отговорността, а не да срива имиджа на целия ВСС. 
Не всички са в кюпа, не всички са маскари
, убеден е той. Според него, ако във ВСС някой се отчита на политици, то това показва какви са отношенията. Това е въпрос на разделение на властите, отсече Панов.

Съдия номер едно разкри, че днес е донесъл телефонната си разпечатка от датата на скандала. Имал съм само две обаждания - до съпругата си и до Бойко Борисов, в което му казах, че съм показал смс- на медиите, обясни Панов.

За него би било държавническа постъпка Борисов да каже от кого е получил известието.
За мен е трудно да гадая защо смс-ът ми е препратен. Питайте премиера, обяви магистратът.

Той е категоричен, че няма да остави нещата така, а ще напомням на колегите си постоянно, докато всеки си покаже разпечатките.

Според Панов става въпрос за разделението на властите и независимостта на ВСС. Сега всичко тежи върху Съвета, петното тежи върху него, недоволен е един от големите трима в съдебната система.

„Надявам се с моята молба към премиера съдебната система да получи тази помощ. Това е държавническо дело”, убеден е Панов.

Шефът на ВКС заяви, че не е засегнат от днешните изявления на някои членове на Съвета, които бяха насочени срещу него. Панов увери, че няма нищо против да представя отчети по определени въпроси и не го усеща като размахване на пръст.